2019. november 12., 10:19

Felmegy a gáz ára, mutatjuk, hogyan spórolhatunk

A közelgő tél nemcsak hideget, de gázáremelést is hoz. Becslések szerint 6-10 százalékkal fogunk többet fizetni érte. Nem lesz mindegy tehát, mennyit fogyasztunk.

201704120007450.0000000000000000000000001a_futes.jpg

A gázáremelés mindig a tőzsdei áralakulásoktól függ. Ha a gáz ára a tőzsdén csökken, csökken a fogyasztóhoz való szállításának ára is. Ha viszont az ára a tőzsdén emelkedik, azt a számláinkon is megérezzük. Szlovákiában az energiaszolgáltatók számára a gáz eladási árát a Hálózati Iparágak Regulációs Hivatala (Úrad pre reguláciu sieťových odvetví) hagyja jóvá.

A gáz átlagára a tőzsdén az utóbbi 12 hónapban 8 százalékkal emelkedett. Éppen ezért nagy valószínűséggel ezt a szolgáltatók a háztartások számára biztosított gáz árába is belekalkulálják.

Egy kis tudatossággal csökkenthetjük a gázszámlát

Ha eddig nem takarékoskodtunk a gázzal, legfőbb ideje, hogy elkezdjük. Ha kordában tartjuk fogyasztásunkat, az a számlánkon és az éves elszámoláson is meglátszik. A spórolás leghatékonyabb, egyben legdrágább módja – de hosszú távon mindenképpen megtérül –, ha öreg nyílászáróinkat és elavult fűtési rendszerünket – a gázkazánnal együtt – modernre, energiatakarékosabbra cseréljük és házunkat szigeteljük.

A legtöbbet a fűtésen tudunk spórolni. Éppen ezért gondoljunk arra, hogy télen nem kell trópusokat varázsolni a lakásba és egy szál sortba és trikóba öltözni.

 • Untig elég a 20 fok körüli hőmérséklet. Állítsuk ennyire a termosztátot!
 • Gyakran szellőztessünk, de csak rövid ideig, hogy ne szökjön ki a meleg a lakásból!
 • Ha nem tartózkodunk otthon, tekerjük lejjebb a fűtést, és ne fűtsük a nem használt helyiségeket!
 • Használjuk ki a Nap melegítő hatását! Ha gyönyörűen süt, húzzuk fel a redőnyöket és engedjük be a napfényt és a meleget. Este pedig eresszük le a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket, ezzel „megfoghatjuk” a meleget.
 • A fűtőtestek, radiátorok maradjanak szabadon, az eléjük tolt bútorok elnyelik a meleg nagy részét. Ügyeljünk rá, hogy a függöny se lógjon a radiátorra!
 • Szereljünk fel hőtükörfóliát a radiátor mögé, amivel akár 5-6 százalékot is spórolhatunk!
 • A sütőt a sütés befejezése előtt 10 perccel már kikapcsolhatjuk, elég meleg marad ahhoz, hogy megsüljön, ami benne van.
 • Fogjuk rövidebbre a zuhanyozást, a forró fürdőt cseréljük meleg zuhanyra!
 • Fogmosás közben ne folyassuk a vizet, mert pocsékba megy, és megemeli az energiaszámlát!
 • Energiát spórolunk azzal is, ha gyengébb vízsugárral mosogatunk, főzés közben pedig tegyünk fedőt a fazékra, úgy hamarabb felforr benne a víz.
 • Nézzünk körül a konkurenciánál, vagyis, hogy más energiaszolgáltatók milyen árakon kínálják termékeiket. A szolgáltatóváltás manapság nem jár semmi extrával, ezt bármikor megtehetjük és még bónuszokat is kaphatunk érte. Nem szerelik le a gázórát, nem végeznek semmi változtatást a vezetékekben sem, tehát a komfortunk is megmarad.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!