Fehér ceruza: országos gyűjtés a vakok és gyengénlátók számára

Radi Anita 2018. szeptember 22., 13:41

Elgondolkozott már azon, hogy a látássérült emberek, hogyan ismerik fel, melyik ruha milyen színű?

Fotó: Radi Anita

Szeptember 21-én került sor a Biela pastelka (Fehér ceruza) nevezetű országos utcai gyűjtésre, amelyet minden éven a Szlovákiai Vakok és Gyengénlátók Szövetkezete rendez. A gyűjtésbe a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium is bekapcsolódott. A szervezők az ország különböző pontjain sok érdekes programmal és bemutatóval várták az érdeklődőket.

Fotó: Radi Anita

A járókelők országszerte találkozhattak önkéntesekkel, akik lepecsételt urnákba gyűjtötték az adományokat a vakok és látáskárosultak számára. Az adományozókat fehér ceruzával vagy kitűzővel ajándékozták meg.

A pozsonyi Eurovea bevásárlóközpontban már reggel 10 órától elkezdődtek a programok, amelyek segítségével megismerkedhettünk a látáskárosult emberek mindennapjaival. A sátraknál, a hozzáértő szakértők segítségével, bárkinek ingyen megmérték szemének vizuális paramétereit. A különböző optikai segédeszközökkel, és látáskárosodást szimuláló szemüvegekkel, saját bőrünkön megtapasztalhattuk hogyan élnek a látássérült emberek.

A program során több érdekes információval gazdagodhattunk. Elgondolkozott már például azon, hogy a látássérült emberek, hogyan ismerik fel, melyik ruha milyen színű? Az előadáson megtudhattuk, hogy létezik egy színfelismerő gép, ami megmondja, milyen színű az adott ruha.

Az idelátogatóknak lehetőségük volt kipróbálni a Braille írást, mégpedig egy braille írógép segítségével, amellyel a Braille írás pontkombinációi nyomtathatóak a papírra. A gyermekek számára külön attrakcióként szolgáltak a barátságos vakvezető kutyák, akiknek kiképzéséről, és mindennapi „munkájáról” is beszámoltak az előadók.

Képgalériánk:
Fotó: Radi Anita

A Fehér ceruza nagykövete az ismert szlovák műsorvezetőnő, Adela Banášová volt, aki videóban is felszólította az embereket a Fehér ceruza akcióra, és a pénteki adománygyűjtésre. Az országszerte begyűjtött pénzadományok a látáskárosultak megsegítésére szolgálnak. A bevételből a szervezők leginkább ingyenes szociális szolgáltatásokat szeretnének biztosítani a vakok és gyengénlátóknak számára, illetve az összegyűjtött pénz egy részét különböző segédeszközök vásárlására, vak és gyengén látó gyerekek számára nyári táborok szervezésére szeretnék fordítani.

A pénteki jótékonysági gyűjtésbe bekapcsolódott a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium is. Az iskola igazgatóhelyettese elmondta, körülbelül 3-4 éve vesznek részt a Fehér ceruza nevezetű országos gyűjtésen.

Az éven hat csoport alakul, amelyek a városközpontban, kijelölt helyeken urnákba gyűjtötték az adományokat. Minden évfolyamból két-két diák vett részt a gyűjtésben. Az iskola nagyon fontosnak tartja, hogy diákjaik részt vegyen az ilyen programokban, mivel ezzel is növelik szociális érzékenységüket, és a másság elfogadására ösztönzik őket.

Fotó: Radi Anita

A Fehér ceruza a láthatatlan vonalakat szimbolizálja, és egyben a vakok világának a jelképe – olvashatjuk a projekt főoldalán. Segít megoldásokat találni a nehéz helyzetekben, fehér vonalat fest a sötét útra.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS