2019. október 21., 18:56

Fegyelmi eljárást kezdeményez a miniszter Jankovská és Harabin ellen

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter hétfőn javaslatot tett arra, hogy kezdeményezzenek fegyelmi eljárást Monika Jankovská, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bírója, és Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság bírója ellen – tájékoztatott az igazságügyi minisztérium.

Gál Gábor
Fotó: TASR

A Jankovská elleni fegyelmi eljárás kezdeményezésének oka a bírói kötelezettség megszegése.

A miniszter úgy ítéli meg, hogy a javaslat nem akadálya egy esetleges büntetőeljárás indításának.Büntetőeljárás más ügyek miatt is indulhat a bíró ellen" – tájékoztatott a minisztérium.

Harabin ellen politikai szerepvállalása miatt indítványozta fegyelmi eljárás lefolytatását a miniszter.
A Denník N tette közzé a Marian K. és Monika Jankovská korábbi igazságügyi államtitkár közötti állítólagos kommunikáció egy részének leiratát. Az üzenetváltásból az derül ki, hogy befolyásolták a bírókat, akik a Markíza-váltókkal kapcsolatos ügyben döntöttek, amikor még polgári peres eljárás keretében tárgyalták az ügyet.

Az eljárást megszüntették, miután Marian K.-t és Pavol R.-t a váltók meghamisításával és az igazságszolgáltatás akadályoztatásával vádolták meg. Jankovská tagadja a kommunikáció hitelességét.

Harabin október elején jelentette be, hogy ő vezeti a Vlasť politikai párt választási listáját. Az akkori sajtótájékoztatón nem válaszolt azokra az újságírói kérdésekre, hogy megtarthatja-e bírói funkcióját.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.