Érsek, Gál, Sólymos: kellenek a 18 éves kamionsofőrök!

Somogyi Szilárd 2019. július 13., 19:10

Szlovákia kormányának legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy a kamion vezetésére jogosító életkort a mostani 21 évről leszállítják 18 évre. A döntéssel kapcsolatban szinte azonnal az jut az ember eszébe, jól meggondolták-e, mit kockáztatnak ezzel?

Lakott területen előző kamion Ekecsen Fotó: Somogyi Szilárd

Köztudott, hogy Dél-Szlovákiában a kamionok gyakran nem az I. osztályú főutakat vagy autópályákat használják, hanem takarékossági célból inkább a falvakon átvezető közutakat. Ha majd a szűk községi utakon tapasztalatlan sofőrök vezetik ezeket a nem ritkán 40 tonnás gépeket, az megnövelheti a balesetveszélyt.

A szlovákiai magyarság elszegényedését és kihalását támogató Most-Híd párt mindhárom, kormányban helyet foglaló minisztere (Érsek, Gál, Sólymos) megszavazta a döntést.

Még mielőtt magát a problémát ismertetnénk, érdemes elolvasni, hogy a kormány és a Most-Híd milyen eltérő módon magyarázta, miért is jó, ha már 18 évesen a kamionok volánja mögé ülhet valaki. A kormány indoklása úgy szól, hogy ezzel szeretnék csökkenteni a sofőrök égető hiányát, mivel a fuvarozó cégek tulajdonosai már alig tudnak gépkocsivezetőket találni.

A piros oszlop mutatja, kik okozzák a legtöbb közúti balesetet. Vezet azoknak a kategóriája, akiknek 0-5 éve van jogosítványuk. (Forrás: 2018-as Közlekedésbiztonsági Értékelő)

Amikor a Most-Híd pártot kérdeztük erről, pontosabban, hogy nem tartják-e fontosabbnak az utak biztonságát a kamiontulajdonosok érdekeinél, azt a választ kaptuk, hogy

amíg a kormányhatározat a fuvarozók érdekeit emlegeti, a Most-Híd a munkavállalók érdekeit tartotta szem előtt.

Mégpedig azokét a fiatalokét, akik ennek a rendelkezésnek köszönhetően nagyobb eséllyel találhatnak és vállalhatnak munkát.

Az út szélén toporogva

Olvasóink egy része a saját tapasztalatából is tudja, minél közelebb van egy teherforgalmat is bonyolító határátkelő, annál nagyobb a környéken a kamionforgalom. Én a Csallóközben élek, így szinte naponta láthatom a Medve–Vámosszabadi útvonalon robogó kamionok tömegét. Hogy az országhatár környékén sűrű a kamionforgalom, azt talán még normális jelenségnek is tarthatnánk, hiszen a szabadkereskedelem alapja az áruk szabad mozgása.

Az a jelenség viszont, hogy a kamionok ilyen-olyan okok, de leginkább spórolás miatt nem a nemzetközi úthálózatot, hanem a települések közti mobilitást biztosító alsóbb osztályú utakon közlekednek, már jelentős probléma. Ezt minden választás előtt elismeri a magyar nemzetiségű tagokkal is rendelkező kormány, aztán minden megy tovább a maga megszokott útján.

A felvidéki magyar emberek hajmeresztő körülmények közt kénytelenek élni sok településen.

Láthatunk itt játszótér mellett, alapiskola előtt dübörgő, sőt lakott területen előző soktonnás kamiont. A példákat valószínűleg sok más, nem kevésbé elrettentő fotóval is szaporíthatnánk, írásunk témája azonban nem az, hogy ezekre az áldatlan helyzetekre felhívjuk a figyelmet, hanem hogy feltegyük a kérdést: vajon ilyen szűk, leállósávok nélküli utakon megfelelően tudja-e uralni a helyzetet egy friss jogosítvánnyal rendelkező, tapasztalatlan 18 éves kamionsofőr, akinek a kezében egy 40 tonnás jármű kormánykereke van?

Képgalériánk:
Ekecs: Óránként 30-40 kamion halad el az alapiskola előtt Fotó: Somogyi Szilárd

Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk

A kérdést a kormányban a végig nem gondolt törvényt megszavazó Most-Híd pártnak már feltettük. Ők helyénvalónak találják, hogy friss jogosítvánnyal rendelkező pályakezdők töltsenek be ilyen állást. Persze ha lesz rá pénzük. A Híd mondvacsinált foglalkoztatási magyarázata ugyanis az egyik legdrágább belépővel rendelkező szakmát kínálja a felnőttkoruk alsó korhatárát éppen elérő fiataloknak.

Nézzük, mibe kerül manapság egy kamionjogosítvány megszerzése. A lista összeállításában segítségünkre volt az immár több mint két évtizede működő komáromi Sándor autósiskola.

Teherautó-jogosítvány: 960 euró
Alkalmassági vizsga: 70 euró
Okmánybélyeg: 66 euró
Pótkocsivizsga: 480 euró
Újabb alkalmassági vizsga: 70 euró
Újabb okmánybélyeg: 66 euró
Gépjármű képesítési igazolvány: 700 euró

Nyárasd: kamionok a játszótér közvetlen közelében Fotó: Somogyi Szilárd

Ez eddig több mint 2 400 euró. Ha mondjuk a 18 éves pályakezdőnek még nincs személyautóra szóló jogosítványa sem, azt is meg kell szereznie, mivel teherautót enélkül nem vezethet. Tehát plusz még ötszáznegyven euró, ami összesen körülbelül háromezer euró.

Ennyiért oda lehet ülni a volánhoz, és el lehet kezdeni tapasztalatot szerezni.

Egy másik, Trencsén környéki, szintén több mint két évtizedes járművezetői oktató szerint éppen erre volt jó az eddigi 21 éves korhatár. A fiatalember 18 évesen megszerezte a személyautóra szóló jogosítványát, és amíg 21 éves lett, már volt három év gépkocsivezetői tapasztalata. Ennek hiányában ezt most élesben, akár a dél-szlovákiai falvakat összekötő, falvakon keresztül vezető utakon fogja megszerezni. Ott, ahol a kormánytagok csak a hétvégi falunapokon járnak, amikor nincs kamionforgalom.

Corvin-gőzös, Nagymegyer Fotó: Somogyi Szilárd

Ha a Híd támogatta javaslat életbe lép, a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok a legkritikusabb időszakot tölthetik egy ilyen gépmonstrum irányításával. Ha nem lenne tragikus, komikusnak is tűnhetne a párhuzam, hogy például a turistákat szállító városi  kisvonat vezetése jelenleg 24 éves korhoz van kötve.

Az írás megjelent a Magyar7 2019/28. számában.

0 HOZZÁSZÓLÁS