2019. július 8., 16:41

Elvehetik a rendszámtáblát, ha nem fizetjük ki a bírságot

A belügyminisztérium közúti közlekedésről szóló aktuális törvényjavaslata értelmében, abban az esetben, ha egy autó tulajdonosa nem fizette be az objektív felelősség elve alapján kiszabott büntetést, a jövőben a rendőrök közúti ellenőrzés keretében lefoglalhatják a gépjármű okmányait és rendszámtábláját. A gépkocsi így használhatatlanná válna. 

Közúti ellenőrzés - illusztráció
Fotó: TASR

A rendőrség az okmányokat és a rendszámtáblát csak azután adná vissza az autó tulajdonosának, hogy az befizette a bírságot.

A javaslat bevezetne egy közigazgatási szabálysértésekre vonatkozó, újféle helyszíni bírságolási eljárást is. Ez azokat a szabálysértő sofőröket érintené, akik esetében a rendszám alapján nem lehetett kideríteni az autó tulajdonosának lakcímét. Ha a rendőrök a későbbiekben találkoznának ezzel a gépkocsival az utakon, a sofőrnek szabnák ki az elmaradt büntetést.

Amennyiben a sofőr megtagadná a bírság kifizetését, a büntetésnek megfelelő összegű óvadékot kellene letennie. Ezt az összeget a tényleges bírság térítése esetén kapná csak vissza.

Ha a sofőr óvadékot sem akarna letenni, a javaslat értelmében a rendőrök elvennék az autóhoz tartozó okmányokat és a rendszámtáblát.

Ezek az intézkedések elsősorban a külföldi gépjárműveket érintenék, ez utóbbiak esetében ugyanis sokkal körülményesebb behajtani az objektív felelősség elve alapján kiszabott bírságnak megfelelő összeget.

Ugyanezek a szabályok vonatkoznának az autópályákat jogosulatlanul használó sofőrökre is.

A belügyminisztérium javaslatát a kormány már elfogadta. Amennyiben a parlament és az elnök asszony is jóváhagyják, 2019. november 1-jével léphet hatályba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.