Előzetes letartóztatás fenyegeti a Markíza volt tulajdonosát

ma7 | TASR 2019. február 02., 07:24

Pavol Ruskót azzal gyanúsítják, hogy megrendelte egykori üzlettársa, Silvia Volzová megölését.

Pavol Adamčiak, a Pozsonyi Kerületi Bíróság szóvivőjének tájékoztatása szerint a járási bíróság hétfőn fog dönteni, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e Ruskót. Az előzetes letartóztatás mellett az ügyész vádemelést is indítványozott a Markíza egykori tulajdonosa ellen.

Az ügyész attól tart, hogy Rusko befolyásolhatja a tanúkat, ezért szigorított őrizetet is javasolt – ez azt jelentené, hogy a gyanúsított szigorú körülmények között telefonálhatna, illetve kommunikálhatna az ügyvédjével.

Pavol Rusko megközelítőleg két héttel ezelőtt szándékos lejáratás miatt tett feljelentést ismeretlen személyek ellen a Főügyészségen.

„A feljelentésben az ellen emelek panaszt, amit már a sajtótájékoztatómon is elmondtam. Mindazok ellen a képtelenségek, ellentmondások és hazugságok ellen, melyek egy hússzoros gyilkos vallomásaiban szerepelnek.

Egyben felhívtam a figyelmet egy kulcsfontosságú bizonyítékra is, amely egyértelműen az ártatlanságom mellett szól. Amellett, hogy azt, amivel vádolnak, egyszerűen nem követhettem el. Ehhez képest ez a kulcsfontosságú bizonyíték nem szerepel az ügyiratban, és ezzel összefüggésben nem hallgattak ki egyetlen személyt sem. A műsorszolgáltatási törvényről van szó” – jelentette ki hétfőn újságírók előtt Rusko.

Hozzátette: ártatlan ember ellen emeltek vádat, ami szerinte kellően indokolja, hogy az üggyel a Főügyészségnek is foglalkoznia kell. Egyben bírálta a nyomozó és az ügyész eljárását. Rusko bevallása szerint többek között azért tett büntetőfeljelentést, hogy felelősségre vonják azokat, akik kitalálták ezt az egész ügyet.

A Pozsonyi Kerületi Ügyészség korábban vádat emelt Pavol Rusko ellen Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítése ügyében.

A vádiratot január 2-án kézbesítették -  tájékoztatott Pavol Adamčiak, bírósági szóvivő. A megbízott nyomozó december elején indítványozta a vádemelést Rusko és három másik személy ellen. Előbbi ellen eljárás folyik a Markízával kapcsolatos váltóhamisítási ügyben is.

A gyilkosság előkészítésében a gyanú szerint részt vettek a szlovák alvilág olyan hírhedt alakjai is, mint Róbert 'Kýbel' Lališ, a Sýkora-klán vezére, Mikuláš Černák, a besztercebányai alvilág többszörös gyilkosságért jogerősen elítélt főnöke, illetve az utóbbi bűntársa, Miloš Kaštan.

Rusko ellen vallott mások mellett Černák is. A Pozsonyi Kerületi Bíróság tavaly májusban elrendelte Rusko pártfogói felügyeletét, ezen kívül elektromos karperecet kell hordania és tilos külföldre utaznia. A TASR információi szerint Pavol Rusko rendszeresen felkeresi a pártfogó felügyelőt a Pozsonyi Kerületi Ügyészségen.

0 HOZZÁSZÓLÁS