2019. október 29., 15:58

Elmarad a Glváč leváltását célzó rendkívüli ülés

A parlamenti képviselők nem szavazták meg a rendkívüli ülés programját, amelynek egyetlen pontja Martin Glváč, a parlament alelnökének leváltása lett volna.

szlovák parlament
Fotó: TASR
FRISSÍTÉS: Az ellenzéki képviselők csalódottságuknak adtak hangot a kudarc miatt. Igor Matovič Bugár Béla címére megjegyezte, hogy a Most-Híd elnökét egyáltalán nem zavarja, hogy egyértelmű bizonyítékok szólnak arról, hogy Martin Glváč a maffia szolgálatában áll. De ez nem zavarja Andrej Danko házelnököt és Peter Pellegrini kormányfőt sem. További ellenzéki képviselők Glváč lelkiismeretére és a tisztességes magatartásra apelláltak, ami elvárható egy felelős politikustól.

Az ellenzék a Marian K. vállalkozóval folytatott állítólagos kommunikáció miatt indítványozta Glváč menesztését. Előbbit a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolják.

Glváč korábban kijelentette: délután foglal állást a Marian K.-val folytatott kommunikációja ügyében. Egyben megerősítette, hogy kommunikált a vállalkozóval. „Természetesen igen, de nem úgy, ahogy azokból az üzenetekből következik. Sokat elferdítettek, kiragadtak, sok hiányzik” – mutatott rá a parlament alelnöke.

Az ellenzék azután indítványozta a rendkívüli ülés összehívását, hogy Glváč nem reagált a távozását követelő felszólításra.

Matovič korábban nyilvánosságra hozta azokat az állítólagos üzeneteket is, melyeket Marian K. és Glváč a Viber alkalmazással küldhettek egymásnak. A közzétett kommunikációból állítólag kiderül, hogy Glváčnak több ügyről is tudomása volt, például arról is, hogy Marian K. a saját emberét jelölte a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóhelyettesi posztjára.

Glváč elutasította a vádakat, és feljelentést tett, azt állítva, hogy az OĽaNO elnöke bűncselekményt követett el azzal, hogy közzétette az állítólagos kommunikációt. Elismételte, hogy Marian K.-val 2012 óta nem találkozott. Matovič szerint Glváč hazudik.

A smeres politikus cáfolta a Denník N napilapban megjelent információkat is, miszerint Marian K. vállalkozóval valamilyen üzletről tárgyalt volna. A Threemáról szóló cikkekkel szerinte csak őt és a Smer-SD pártot akarják lejáratni, a közzétett kommunikáció pedig ellentmondásos.

A Specializált Büntetőbíróság tanácsa a váltóhamisítási ügyben bizonyítéknak ismerte el Marian K. Threema-üzeneteit, aminek köszönhetően a hétfői (október 28.) tárgyaláson felolvashatták a kommunikációt. Glváč ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ez a „bíróság dolga”, és hogy ez még mindig nem jelenti azt, hogy a kommunikáció valódi.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.