Elkezdődött Pavol Rusko és az alvilági bandavezérek pere - Černák vallomást tett

ma7 | TASR 2019. május 23., 11:19

A Maríza TV volt igazgatóját azzal vádolják, hogy meg akarta öletni volt üzlettársát, Silvia Volzovát.

Az ügy további vádlottjai: Róbert L. Kýbel, Mikuláš Černák besztercebányai bandafőnök és volt társa, Miloš Kaštan.

A Sýkora-klán életfogytiglanira ítélt feje, Róbert L. Kýbel és Pavol Rusko volt gazdasági miniszter, a Markíza televízió volt igazgatója, akiket Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítésével vádolnak, továbbra is kitart ártatlansága mellett – tájékoztatta a szlovák hírügynökséget Marek Para ügyvéd, aki mindkét vádlott védelmét ellátja.

Az ügy első főtárgyalása csütörtökön és pénteken (május 24.) zajlik a büntetés-végrehajtási intézetben, a Pozsonyi II. Járásbíróság szenátusa előtt, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett.

„Mindkét védencem ártatlannak vallja magát. Hangsúlyozom, hogy nem nekik kell bizonyítaniuk az ártatlanságukat, hanem az ügyésznek a bűnösségüket. Többször is rámutattunk a vád verziójában előforduló ellentmondásokra és következetlenségekre, amelyekkel a bűnösségüket próbálják bizonyítani. Ráadásul Robert L.-t hazugságvizsgálatnak vetették alá, és a poligráfos szekértő szerint nem hazudik” - mondta Para.

Róbert L. korábban cáfolta Mikuláš Černák, a szintén életfogytiglanra ítélt besztercebányai bandavezér verzióját, mely szerint a volt TV-igazgató 1997-ben megrendelte volt üzlettársa, Silvia Volzová meggyilkolását. Az ügyben Pavol Rusko, Kýbel, Mikuláš Černák. és Miloš Kaštan ellen emeltek vádat.

A besztercebányai bandafőnök két évvel ezelőtti vallomása vezetett oda, hogy a rendőrség vizsgálni kezdte az 1997 őszén történt az ügyet. Mikuláš Černák azt mondta a nyomozóknak, hogy az egykori gazdasági miniszter és miniszterelnök-helyettes megrendelte üzleti partnere likvidálását, amiért 20-40 millió koronát ígért alvilági figuráknak. A több gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglanira ítélt bandafőnök változatát korábbi társuk, Miloš Kaštan is alátámasztotta.

Pavol Rusko kitalációnak minősítette ezt az állítást. Azt mondta, azért vette fel a kapcsolatot a Černák-bandával, hogy megbizonyosodjon róla, nem éppen Volzová rendelte-e meg az ő meggyilkolását.

A független Szlovákia történetében először ül volt kormánytag a vádlottak padján,

akit gyilkosság előkészítésével vádolnak. Korábban is álltak már bíróság előtt exminisztereket, de nem ilyen súlyos bűncselekmény miatt.

Az üzlettársa meggyilkolásának megrendelésével vádolt Pavol Rusko továbbra is szabadlábon védekezhet. Erről a közelmúltban döntött a Pozsonyi Kerületi Bíróság (KS), amely elutasította a kerületi ügyészség panaszát, amelyet a Pozsonyi II Járásbíróság februári határozata ellen tett, amely úgy határozott, hogy a vádlott szabadlábon védekezhet.

Para korábban azt mondta, ügyfele, aki köteles elektromos nyomkövetőt viselni, biztosan megjelenik a csütörtöki tárgyaláson, előtte együtt készültek a meghallgatásra.

A Pozsony II Járásbíróságon Pavol Juhás elnököl, a Pozsonyi Kerületi Ügyészséget Michal Šúrek képviseli. A tavalyi év végén kérelmet nyújtott be, kétszer is próbálta elérni, hogy Pavol Ruskot őrizetbe vegyék – sikertelenül.

Az ügy legfrissebb fejleménye, hogy Mikuláš Černák elismerte bűnösségét Silvia Volzová meggyilkolásának előkészítése ügyében a szenátus előtt. Pavol Rusko egykori gazdasági miniszterrel, a Markíza televízió volt igazgatójával, Miloš Kalašsal, valamint Róbert L. Kýbellel, a Sýkora-klán vezérével ellentétben az ő esetében nem kell lefolytatni a bizonyítási eljárást.

0 HOZZÁSZÓLÁS