Egyre súlyosabb gondot jelent a népességfogyás Európában

ma7 2018. november 17., 10:25

Több uniós tagállamban továbbra is a migrációval kezelnék a demográfiai problémát.

Az Európai Unió lakossága 2010 és 2018 között 9 millió fővel gyarapodott. Az adatokból azonban az látszik, hogy több tagállamban folyamatosan csökkent a népesség: a hivatalos adatok szerint az Európai Unió 28 tagállamából 10-ben, köztük Magyarországon is.

Több tagállamban gyakorlatilag stagnál a népességszám - így Szlovákiában is. Németországban, Franciaországban vagy éppen Svédországban ellenben jelentősen nőtt a népesség. A három országnak a népességnövekedése 2015, vagyis a migrációs válság tetőzése után ugrott meg.

Egy dolog azonban minden országban közös, mégpedig az, hogy folyamatosan öregszik a társadalom. Napjainkra már minden ötödik európai állampolgár 65 év feletti. Szakértők szerint Európában két módon próbálják megoldani a demográfiai problémákat, az egyik a bevándorlás, a másik a családpolitika.

Merkel: szükség van a gazdasági bevándorlásra

Angela Merkel német kancellár többször beszélt arról, hogy szükség van a gazdasági bevándorlásra, mert Németországban a termékenységi ráta nagyon alacsony. Németországban azt a megoldást szeretnék választani, amely már egyébként is több évtizede tart. 

A török vendégmunkásoktól kezdve a mostani bevándorlási hullámmal érkező emberek mind-mind azért mentek Németországba, mert a német kormány azt mondta, ezzel kívánják orvosolni a demográfiai problémákat

Más uniós tagállamok, így például Magyarország, a családpolitika eszközeivel szeretnék elérni a kívánatos demográfiai fordulatot.

Forrás: hirado.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS