2019. május 22., 12:26

Egyetlen közösséget sem lehet kívülről megmenteni

Erről Csáky Pál a Magyar Közösség Pártja EP-listavezetője beszélt szerdán Soltész Miklós egyházügyi államtitkárral (KDNP) és Tárnok Balázzsal, az MKP EP-jelöltjével közös sajtótájékoztatóján Komáromban.

Csáky-sajtáj_komárom_05_22
Médialapozó
Fotó: ma7.sk

Csáky hangsúlyozta,

a hétvégi EP-választáson nemcsak önmagunkért, hanem az összmagyar képviseletért is küzdünk.

Az MKP listavezetője szerint a választás legfontosabb tétje a felvidéki magyarság számára, hogy továbbra is hallathassa a hangját az Európai Parlamentben. Csáky emlékeztetett arra, hogy

a Minority SafePack polgári kezdeményezés sikeres továbvitele is attól függ, mennyire nyomatékosan tudják képviselni érdekeiket a Kárpát-medencei magyar közösségek.

A politikus szerint az MKP és a vele szövetséges Fidesz-KDNP pártszövetség közös célja a kereszténydemokrata értékek megőrzése. 

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy

a magyarországi támogatások a felvidéki magyarok megmaradása mellett a szlovákok és a magyarok közeledését is szolgálják,

hiszen egy-egy felújított óvodában vagy iskolában a helyi szlovák gyermekek is otthonosabban érezhetik magukat. 

Fotó:  ma7.sk

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta,

meg kell őrizni a népeket összekötő keresztény kultúrát, nyelvi sokszínűséget, ami Közép-Európát jellemzi.

Értéknek nevezte a magyarok és a szlovákok ezeréves együttélését és a két nép érzékelhető közeledését. Csákyhoz hasonlóan Soltész is hangsúlyozta,

az EP-választás összmagyar ügy, a választáson való részvételre, egyúttal az MKP támogatására buzdította a felvidéki magyarokat.

A Komáromi járás képviseletében kapott helyet az MKP listáján Tárnok Balázs jogász. A politikus hangsúlyozta, a párt listáján tettre kész fiatalok szerepelnek - jelezve, hogy

az ifjabb nemzedékeknek is fontos a felvidéki magyarság megmaradása.

Csáky Pál a választási részvételt firtató kérdésre válaszolva elmondta,

a felvidéki magyarságnak május 25-én saját magának kell kézbe vennie a sorsát, mert egyetlen közösséget sem lehet kívülről megmenteni.

Csáky-sajtáj_komárom_05_22
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.