Egy igazságügyi miniszter, akinek áfacsaló ügyfelei voltak

Dunajszky Éva 2018. december 06., 13:25

Gál Gábornak, a Most-Híd igazságügyi miniszterének ügyvédként olyan ügyfelei voltak, akik minden bizonnyal karusszelügyletek részesei voltak, írja az Aktuality.sk portál.

Fotó: TASR

A karusszelügyletek úgy működnek, hogy ugyanazt az árut vagy szolgáltatást többször is eladják a vállalkozói szubjektumok közt, de csak a lánc végén lévő szubjektum fizeti be az adót, a többiek nem. A lánc végén lévő cég aztán papíron jogosan igényel vissza egy rakat pénzt. Minél hosszabb a lánc, annál nagyobbat lehet szakítani – hiszen a tagok egyenként és együtt is visszakérik az áfát befizetés nélkül, s mivel mindenki benne van a buliban, senki sem nyomja fel a társaságot a hatóságnál.

Az államot így kár éri. Ezekben a csalásokban gyakran ún. fehérlovak szerepelnek, illetve idővel az érintett cégeket ezekre a fehér lovakra íratják át.

A cseh speciális pénzügyi hivatal egy olyan karusszelügyletet mutatott ki, amelybe szlovákiai vállalkozók is belekeveredtek. A hivatal szerint fedezetként cseh cégek hálózatát használták, amelyek azután áfát igényeltek vissza. Csakhogy a fehér lovak ebben a láncban nem fizettek adót. A kárt mintegy 8,4 millió euróra becsülték.

A karusszelügyletben a Jopi Trade kft. szerepel, amely több olyan esetben is feltűnt, amelyet az adószakemberek fiktív ügyletekként értékeltek, és elutasították esetükben az áfavisszatérítést. És itt jön be a képbe Gál Gábor, írja Peter Bárdy főszerkesztő.

A Jopi Trade embereit ugyanis a jelenleg igazságügyi miniszter Gál Gábor ügyvédi irodája képviselte.

Az egyik bírósági határozat ráadásul, amely ennek a cégnek az adóhatóságokkal szembeni képviseletét érinti, már Gál Gábor miniszterségének idején született.

Gál miniszter úr, még ügyvédként valahogy beleragadt a karusszelügyletekbe. Igaz ugyan, hogy ügyvédként bárkit lehet képviselni. Csakhogy ezzel annak a veszélynek teszi ki magát az ember, hogy – amint azt a nagyszüleink mondogatták – később valaki a fejükhöz vághatja.

S ha igaz, hogy ezeknek az adócsaló cégeknek a képviseletéért Gál cége csak 8500 eurót kapott, az egész eset még bizarrabb.

Bugár magyarázatot követel

A miniszter szerint az irodája csak üzleti és közigazgatási eljárásokban képviselte a szóban forgó céget. Bugár Béla, a Most-Híd elnöke mégis részletes magyarázatot követel.

Az adóellenőrök szerint a társaság nem tudta meggyőzően dokumentálni, hogy valóban átvette az árut a szállítójától, így az fiktív tranzakciónak nevezhető. A bíróság végül a Gál irodája által képviselt Jopi Trade javára ítélkezett, és megszüntette az adóhatóság határozatát.

A cég azonban más gyanús láncokban is feltűnt. Például egy csehországi adócsalási ügyben, amelyben több mint 8 millió eurós adóvisszatérítésről volt szó, s amelyben éppen a farkasdi Jopi Trade volt állítólag a formális lánc egyik eleme az üzemanyag-eladásban. A Jopi Trade állítólag gázolajat és benzint adott el nyereség nélkül a határon túlra egy cseh cégnek, amely később elérhetetlenné vált, és ún. fehér lóként viselkedett az egész láncolatban, írja az Aktuality.sk.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS