Egy felvidéki magyar borászt díjaztak

Lacza Tihamér 2019. április 28., 07:32

Besztercebányán szombaton már hatodik alkalommal rendezték meg a Vínšpacírka (Borséta) elnevezésű fesztivált, ahol a borok mellett a jazz is fontos szerepet játszik. A fesztiválon a legjobb szlovákiai és külföldi szőlészetek és borászatok termékeit mutatják be a helyieknek és az idelátogató nagy számú turistának.

Korpás András Fotó: Pravda

Ebben az évben a szervezők egy kis sajátos színt vittek a rendezvénybe: elsősorban az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borvidékeiről származó borokat kóstoltattak a finom nedű szerelmeseivel. Díjazták a legjobb fehér és vörös bort is. Az idén a Közép-szlovákiai borrégió borászának, Zsigmond Gábornak egy-egy fehér- és vörösbora: a 2017-es évjáratú Rajnai rizlingje és a kései szüretelésű 2016-os évjáratú Kékfrankosa kapta a Besztercei Angyal elnevezésű díjat.

Hagyományosan minden évben a szőlész- és borászszakma valamelyik kiemelkedő személyiségét is kitüntetik. Az idén a felvidéki szőlészek és borászok legendás képviselőjének, Korpás Andrásnak az életművét ismerték el. A kürti borvidéken, Fűrön tevékenykedő szakember közel fél évszázad alatt kétezer kísérletet végzett. Számos új szőlőfajtát nemesített ki, de ezek közül sajnos egyelőre csak kevés van hivatalosan is bejegyezve. Legújabb nemesített fajtái a Rizling rituál és a Hossa. Ez utóbbi Marián Hossa szlovák jégkorongozóról kapta a nevét. Korpás András a tramini legjelentősebb szakértőjének számít.

A ma 74. évében járó szakember Nagylóton született, a gadóci mezőgazdasági szakközépiskolában érettségizett. A szakma csínját-bínját a dél-morvaországi Lednicében, a kiváló cseh szőlész és borász, Vilém Kraus mellett sajátította el. 1971-től dolgozott Fűrön a helyi termelőszövetkezetben. Kezdetben nemcsak a szőlő, hanem más növények „felügyeletét” is el kellett látnia, így a dohánytermesztés is az ő feladata volt. Egyetlen szerelme azonban a szőlő volt és nemcsak országos hírnevet szerzett a Kürti borvidéknek, hanem a szövetkezet legnyereségesebb részlegévé tette a szőlészetet. Felismerte a terület kiváló adottságait és türelmes munkával igyekezett a maximumot kihozni belőle. András („Bandi”) fiát is erre a pályára terelte, aki sikeresen folytatja édesapja munkáját.

Képgalériánk:
Ifj. Korpás András (Bandi) és Korpás András Fotó: Pravda

0 HOZZÁSZÓLÁS