2019. november 19., 21:47

Egy birodalom vége – felszámolás alatt vannak Štefan Duč érdekeltségei

Štefan Duč, Kassa-megye egykori képviselője, akinek nevéhez milliós nagyságrendű állami támogatások, kétes ügyletek és csalások kötődnek, elveszti borászatát és rendelőintézetét. Kelet-szlovákiai tulajdonát árverésre bocsájtja az őt finanszírozó bank. Ezzel gyakorlatilag megpecsétetődik a birodalom sorsa. Ráadásul az utóbbi években újabb kétes üzleti tranzakciókra is fény derült.

s-duc.jpeg
Fotó: Google

Kezdetben minden nagyon idillinek tűnt, hiszen a nagyvállalkozó abban, a Szlovák gazdaság vérkeringéséről leszakadt, régióban ténykedett, ahol hiányoztak a beruházók, így az Eurofound vonzó útnak tűnt számára.

Jó tíz éve már, hogy az állami  kézben lévő Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségtől dotációt kért szőlőművelésre és borászati tevékenységre.  Mivel projektjét az ügynökség jónak találta, ezért a szőlőskei cég 2,56 millió  eurós támogatást kapott. 

Eddig a pontig minden gond nélkül zajlott.

A bajok akkor kezdődtek, amikor az OLAF munkatársai megérkeztek, és mindkét ellenőrzésük során súlyos szabálytalanságokat találtak, a konkrét csalás lehetőségét sem kizárva. Gond volt például az egyik megbízott építőipari vállalkozóval, hiszen az a megbízást szépen továbbadta egy olyan cégnek, amelyet Duč, az eredeti megrendelő képviselt.

Az ellenőrök a szőlőskei szőlészetnél is találtak visszásságokat.

Az OLAF végeredményben azt ajánlotta az állami ügynökségnek, hogy Duč cégétől 5,3 millió eurót igényeljen vissza. Ekkor, 2015-ben a vállalkozó a következőket nyilatkozta a Sme újságírójának: a támogatást nem fizetem vissza, mert, mint mondta: „ a követelésnek, én nem látom az okát“.

Ekkor már állt a bál az ügynökség és a vállalkozó között, az ügy végül  bíróság elé került, 2016 márciusában megszületett az első döntés, amelynek értelmében a vállalkozót csalás illetve csalás támogatása címén 11 évnyi szabadságvesztésre és 100 ezer eurós pénzbüntetésre ítélték.

Duč úr az ítélet ellen fellebbezett, de ennek eredményét a mai napig homály fedi.

A Tokaji Társaság nevű cége csődbe ment. A vállalkozó – hogy mentse a menthetőt –, földjeinek és ingatlanjainak egy részét egy új cégre íratta, erre az  Aktuality.sk hívta fel a közvélemény figyelmét, idén februárban.

Pillanatnyilag a Duč birodalmat finanszírozó Postabank árverésre bocsátotta a teljes szőlészeti komplexumot, amelynek Szőlőskén kívül  is vannak ingatlanjai: raktárak, irodahelyiségek, a termelői egység, borkereskedés, illetve néhány szőlőskert.

A szőlészet jó műszaki állapotban van, 2010-ben került átadásra, majd 2011-től használatba,  élettartamát a szakértő mintegy 100 évre becsülte – olvasható az árveréshez tartozó  mellékletben.

Értékét 2,26 millió euróban állapították meg, ennyi a kikiáltási ára. Tulajdonosa pedig az a  Hatfa Winery Társaság, amelynek élén szintén Štefan Duč áll. A Postabank árverésre bocsájtja továbbá azt a Tőketerebesen található többfunkciós épületet is, amely a Zemplín Szálló közelében fekszik. 

Az aukciós cég ezért 2 millió eurót kér. Itt kétharmados részesedésről van szó. Az épület igen jó állapotban van, felszereltsége abszolút megüti az elvárható szintet, az infrastruktúra jól karbantartott. Az épület az Oremus estate vállalat és az Armerina cég tulajdonában áll, árverés alá csak az előbbi került, amely mögött szintén a Duč család áll.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!