2019. október 18., 17:18

Dzurinda elutasítja a vádakat

Mikuláš Dzurinda volt kormányfő elutasítja, hogy a kormányzása alatt bármikor olyan döntést hozott volna, amely ne lett volna összhangban a lelkiismeretével.

201605131922070.0000001a_dzuri.jpg

A korábbi miniszterelnök hozzátette: soha nem fogadott el kenőpénzt, és nem látta annak jelét sem, hogy a kormánya tevékenységét egy pénzügyi csoport befolyásolta volna.

Ha a Gorillából származó információk hitelesek is, Dzurinda szerint akkor is csak egyéni mulasztásokról, és nem az egész kormány kudarcáról van szó, ahogy azt Robert Fico (Smer-SD) sugallja. Mindez a volt miniszterelnök állásfoglalásában szerepel, melyet pénteken juttatott el a TASR hírügynökségnek. Dzurinda szerint a Gorilla-ügy elsősorban Robert Fico ügye.

„Soha nem fogadtam el semmilyen kenőpénzt, vagy jutalékot. Soha nem is kínáltak fel nekem ilyesmit. Soha nem utasítottam senkit, hogy a nevemben, illetve az általam vezetett kormány vagy párt nevében elfogadjon, követeljen vagy kialkudjon bármilyen kenőpénzt, vagy jutalékot” – hangsúlyozta Dzurinda.

„A Gorilla egyéni hibákról szól. Olyan egyénekről, akik az akkori kormánypártokhoz, illetve az akkori ellenzékhez kötődtek. Ez elsősorban Robert Fico ügye” – állítja a volt kormányfő. Hozzátette: ha alapos gyanú állt fenn, mindig szorgalmazta a lehető leggyorsabb felelősségre vonást. Emellett igyekezett visszaszorítani a korrupciót is. „Ezt bizonyítja a szóban forgó időszakban elfogadott több tucatnyi törvény és kormányrendelet. Ha a Gorilla hiteles, akkor arról is tanúskodik, hogy az SIS a kormányzásom alatt szabad kezet kapott, és a bűnüldöző szervek tették a dolgukat. Robert Fico kormányra lépésével a lehallgatásoknak vége szakadt, a bizonyítékokat bezúzták, a nyomozást pedig akadályozták” – jegyezte meg a volt miniszterelnök.

Dzurinda elmondta: az ügy kirobbanása után azonnal teljes körű együttműködést kínált fel a nyomozóknak. „Tanúként többször is kihallgattak” – tette hozzá. Hangsúlyozta: mindig az volt a célja, hogy a bűncselekmények elkövetőit megbüntessék.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!