2018. augusztus 20., 23:43

Dunaszerdahelyen is megemlékeztek az államalapításról - VIDEÓVAL

A felvidéki magyarság egyik bástyájában, Dunaszerdahelyen is megrendezték augusztus 20-án a Szent István-napi ünnepséget, hogy a magyarság legrégebbi nemzeti ünnepén felidézzék az egy személyben keresztény hit szentjét és a szervező, törvényalkotó uralkodót.

Menyhárt József
Fotó: Bodó Károly

 A járási székhelyen az ünnepi rendezvény ezúttal kétnapos volt. Augusztus 19-én este a közönség a Sziget Színház előadásában a Honfoglalás című rockoperát tekinthette meg a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren. Augusztus 20-án pedig a Szent György katolikus templomban szentmisét, azt követően a Szent István téren koszorúzási ünnepséget tartottak.

A felvidéki magyarságnak el kell kezdenie megélni a jelenét – hangsúlyozta Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának országos elnöke a dunaszerdahelyi ünnepségen.

A teljes beszédet az alábbi videóban nézhetik meg:

A felvidéki politikus ünnepi beszédében kiemelte, Szent István volt az a király, aki megélte saját jelenét. Ő volt az az uralkodó, aki ahelyett, hogy sodródott volna az eseményekkel, alakította a magyar és az európai történelmet.

"A Szent István-i mintán okulva nekünk is el kell kezdenünk a saját jelenünket élni: nem pedig kifogásokat keresni, mit-kivel-miért-nem... és ha netalántán mégis, akkor miért mégsem? Nem elég megkoszorúznunk a közös múltat, a Himnusz és a Szózat közt remélni a szebb jövőt!"

A pártelnök hozzátette, meg kell lépni a megléphetőt. "Meg kell találni a köz-ted és köz-tem a közöst. Meglelni a KÖZ-t, ami mindannyiunk ügye, ez most a dolgunk. Hiszem és látom, hogy egyre többen választják a közöst, egyre többen állnak bele a tényekkel való nyers szembenézésbe: abba, hogy a magyar osztódással nem szaporodik! Belső háborúink luxuskorszaka lejárt! A felvidéki jelen csakis a köz-ősre (Szent István hagyatékára) és a köz-ösre alapozható! A jövő olyan lesz, amelyet a jelenünkből és a jelenünkre építünk: magunknak és az utánunk jövő magyaroknak!"

Az ünnepségen A. Szabó László alpolgármester is szólt az ünneplő közösséghez, aki békét, rendet, igazságot és egységet kért Dunaszerdahelyre, mindazt, amiért Szent István is hittel fáradozott. Az alpolgármester a közelgő önkormányzati választások kapcsán tapintatos üzenetet fogalmazott meg.

 "Hitvalló királyunk kapcsán elmondhatjuk, hogy lefektette egy nemzetközileg elismert politikai és erkölcsi rend alapjait. Mindeközben pont olyan tulajdonságok jellemezték, mint amit napjaink közszerepet vállaló politikusaitól is elvárnánk: legyenek mindenekelőtt alázatosak és gondoskodók! Saját életük példája tegye őket hitelessé és elfogadhatóvá! Ne hatalomra, hanem küldetésre vágyakozzanak! Vigyék tovább nemzetünk és közösségünk örökségét! Városunk érdekében vállaljanak szolgálatot és felelősséget! Éljen bennük a szent istváni szellemi hagyaték!" – hangsúlyozta A. Szabó László.

Az ünnepi eseményen politikai pártok, dunaszerdahelyi intézmények és szervezetek képviselői helyeztek el koszorút Szent István szobránál. Az augusztus 20-i ünnepségen közreműködött a Szent György kórus és Heringes William, a Novus Ortus Diákszínpad tagja.

Íme egy kis ízelítő Szent György kórus által megszólaltatott dalokból:

 

Megosztás
Címkék