2019. június 22., 10:39

Drucker várhatóan új pártot alapít: csatlakoznak a Most-Híd képviselői is?

A volt egészségügyi- és (háromhetes) belügyminiszter, Tomáš Drucker nagy valószínűséggel új pártot alapít. Drucker a legutóbbi felmérések szerint a harmadik legmegbízhatóbb politikus Szlovákiában.

201611061737360.00000000001a_tomas-drucker-nestandard2.jpg

Tomáš Drucker még 2018 októberében vetette fel, hogy saját politikai pártjának megalapítását fontolgatja. Most, hogy kilenc hónappal a választások előtt a Smer-SD népszerűsége tovább csökkent, Drucker jelezte, hogy terveit nagy valószínűséggel meg is valósítja.

 „Úgy érzem, hogy sok ember nem találja maga számára az alternatívát a jelenlegi politikai pártok eszméiben, programjaiban és tevékenységében, ezért is alakulnak új pártok” – mondta Drucker.

Hangsúlyozta, hogy az új pártoknak elsősorban a megoldásokra kellene fókuszálniuk, mintsem „a problémák érzelemdús leírására”.

A színházi alakítások hosszútávon nem elegendők”

– mondta.

Kik kerülhetnek Drucker pártába?

Martin Slosiar, a Focus ügynökség munkatársa szerint, ha Drucker pártot alapít, leginkább a különböző botrányok miatt meggyengült Smer-SD választói táborát gyengíthetné. A Smer minderre eddig óvatosan reagált.

Drucker pártjával kapcsolatban a kulturális tárca volt vezetője, Marek Maďarič neve is felmerült, aki a Kuciak-gyilkosság után mondott le tisztségéről. Maďarič ennek kapcsán úgy nyilatkozott, jelenleg nem tervez részt venni a jövőévi parlamenti választásokon, de a felmerülő esetleges kihívások, illetve ajánlatok miatt nem tudja ezt teljesen kizárni sem.

Sőt, nemrég maga Peter Pellegrini miniszterelnök szólta el véletlenül magát az újságírók előtt, arról, hogy „jelenleg nem foglalkozik” azzal a gondolattal, hogy belépne Drucker pártjába.

Titkos találkozók a Híd képviselőivel

Nemrégiben a Plus 1 Deň értesített arról, hogy Druckerrel titokban találkozgat két hidas képviselővel is  – Katarína Cséfalvayovával és Martin Fedorral.

Fedor ennek kapcsán elmondta, nagyon értékeli Drucker azon törekvését, hogy a szlovák politikába „normalitást, tisztességet és elvszerűséget” hozzon. Ismertette azonban, hogy még nem döntött politikai jövőjét illetően.

Katarína Cséfalvayová (Most-Híd) viszont azóta sem reagált a témával kapcsolatos kérdésekre. Ugyanakkor Bugár Béla, a Most-Híd elnöke már nyilatkozott Cséfalvayová találkozóiról:

Azt mondta, hogy szokott ilyen találkozókra járni, és ha bármilyen döntést hoz majd, én leszek az első, akit erről értesít”

– mondta Bugár.

Drucker népszerűsége

A múlt héten közzétett Focus ügynökség felmérése szerint Drucker a harmadik leghitelesebb politikus Szlovákiában (34,5%), aki szorosan Andrej Kiska (Az emberekért - Za ľudí) és Miroslav Beblavý (Együtt – Spolu) előtt végzett. A Smer választói közül pedig 54% tartja megbízhatónak.

Druckert már akkor is illetékesnek tartották, amikor egészségügyi miniszter volt. Azok a szimpátiák, amelyek talán külsejének is köszönhetők, esetében máig megmaradtak”

– véli a Focus ügynökség szakembere.

 

Forrás: Sme

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.