cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2018. május 27., 11:05

Doprava néven új párt alakul

Az SDKÚ-DS egykori politikusai új pártot alapítanak. A Doprava (Közlekedés) nevű új politikai tömörülés célja, hogy a racionális elképzelések átültethetők legyenek a politikába, hogy a harmadik szektor hangját „jobban meghallja” a nagypolitika.

vonat
Fotó: TASR

A párt alapítói közé tartozik Ondrej Matej, egykori SDKÚ-DS-es honatya, a Közlekedési és Gazdasági Intézet (IDH) alapítója és volt igazgatója, Marián Damankoš, eperjesi megyei képviselő, Eduard Vokál, Héthárs (Lipany) egykori SDKÚ-DS-es polgármestere és Peter Kunkela, aki részt vett a Vasutak Műszaki Felújítása és Védelme állami intézmény munkájában.

„Meg vagyok győződve arról, hogy számomra személy szerint eljött a továbblépés és az arra való törekvés ideje, hogy a racionális elképzelések és javaslatok nagyobb esélyt kapjanak a gyakorlatban való megvalósulásra” – közölte Matej, aki szerint napjainkban igencsak ritkán hallgatják meg a harmadik szektor hangját. Éppen ezért döntött úgy, hogy feladja állását az IDH-ban és olyan politikai platformot keres, amelyik az értelmes elképzeléseket át tudja ültetni a gyakorlatba.

A Doprava mellett Právo a povinnosť (Jog és kötelesség) néven is új párt van születőben.

Szlovákiában több mint 150 pártot jegyeztek be eddig. Előfordul, hogy egy-egy új párt úgy alakul, hogy valaki megvásárol egy már létező pártot és azt átnevezi. Ha párt nem ily módon jön létre, akkor az alapítóknak legalább 10.000 aláírást kell összegyűjteniük és leadniuk a belügyminisztériumban. Ha ezek megfelelnek a törvényi előírásoknak, akkor bejegyzik a pártot. A „játékszabályok” azonban lehet, hogy hamarosan megváltoznak, mivel az SNS és a Smer-SD a parlement júniusi ülésén előterjeszti a politikai pártokról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.