2019. november 11., 18:33

Doktor Harabin dilemmái

Bár a "demokratikus ellenzéknek" is megvan a maga gondja, a konkurenseiknél sem minden tejfel. A Kotleba-Harabin-féle barnásfekete koalíció is csak döcögve alakulgat, s ha a fasiszták komfortosabb helyzetben lennének, már rég elfelejtették volna Harabint.

201607142234410.HARABIN_1-2.jpg

Ehelyett azt látjuk, hogy pillanatnyilag Harabin azt tesz velük, amit csak akar, annak ellenére, hogy Kotlebáék tíz százalékával szemben neki csak három van. Vasárnap telt le a határidő, amit maga Harabin szabott meg arra, hogy választ adjon Kotlebáék felhívására a "liberálisok ellen" kötendő koalícióról.

Kotleba számára a választási paktum Harabin pártjával nagyon előnyös lenne, kiküszöbölné ugyanis annak kockázatát, hogy Harabin elszívja a választóit.

Ezen túl mintegy figyelembe venné azokat a hangokat is, amelyek a „hazafias erőkkel” való összefogásra buzdítanak a táborában, írja a Postoj.sk konzervatív portál.

A Hazával (ez Harabin frissen alakult pártja – a szerk. megj.) való koalíció csak segítené Kotlebáékat abban, hogy a mainstreamben további szavazatokat szerezzenek, amire már régóta – és nem is sikertelenül – törekednek. A rasszista kijelentésektől mentes, populista Harabin a segítségükre lehetne ebben, aki államfőjelöltként főleg a Smer csalódott választóit célozta meg, és a kereszténység harcos védelmezőjeként lépett fel. Ugyan ez csak egy hamis, célzatos álarc volt, de a keresztény közeget, néhány papot is beleértve megtévesztette.

Csakhogy Harabinnak, mielőtt együttműködésre lépne Kotleba pártjával, néhány dilemmát is fontolóra kell vennie.

A Kotleba pártjával való választási együttműködés egyértelmű hozadéka lenne a garantált bejutás. Harabin számára azért fontos ez a parlamenti szék, mert a bírákról szóló törvény megváltozása miatt a jelöltlistára kerülés napján meg kell válnia a bírói talárjától. Štefan Harabin viszont még biztosan nem készül nyugdíjba.  

Másrészt viszont a Mi Szlovákiánk Néppárt - Hazám kettősben Harabin csak másodhegedűs lehet Kotleba mellett, hiszen egy ilyen koalíció vezetője minden valószínűség szerint a preferenciák szempontjából erősebb párt elnöke, azaz Kotleba lenne. Nem elhanyagolható annak a lehetősége sem, hogy egy külön párttal lehet, hogy Harabin többre jutna.

Ha ugyanis elérné a parlamenti küszöböt, a pártja előnyösebb alkupozícióban lenne egy esetleges kormányszerep kapcsán, mint a Kotleba jelentette skarlát betűvel a homlokán.

A Kotlebával való szövetséggel a kormánytagság lehetősége csökken, bár ez a forgatókönyv nem igazán reális, de teljességgel kizárni nem lehet. No, és persze Harabinnak a támogatói érdekeit is figyelembe kell vennie, s kérdés, hogy ezek a szponzorok mit akarnak, írja a Postoj.sk.

Harabin új szótárral és küldetéssel állt elő, amivel a Kotlebával való regisztrált partnerségbe indulni igyekszik. „Normális haza, normális Szlovákia.” Besenyő Pista bácsival szabadon szólva kérdezhetnénk: „Noooormális?”

Olyasvalaki, aki eddig állandóan a másfajta hozzáállásról meg a standard pártok árulásáról áradozott, most a normálist helyezi előtérbe. Az teljesen mindegy, hogy a normálisok nagy része a normálist sokféleképpen értelmezi, csak éppen nem a Harabin - Kotleba tandem formájában, írja az Aktuality.sk portál.        

Minden szkepszisünk ellenére azonban marad a remény, hogy az a tartalék, akik még hajlandó Kotlebának vagy Harabinnak, illetve a közös projektjüknek hinni, kimerült.

Olyan „normálisokból” mégsem lehet olyan sok. De ha az ellenkezője lenne igaz, akkor elkezdhetünk félni a nagy öreg sikerétől is, aki úgy látszik, mégsem vette annyira komolyan a hajdani „istenveleddel megyek tőletek” című lelépését. Egy megoldás marad. Azok mozgósítása, akik a politikai piacon való nagy kavarodás ellenére is tudják, mit is kell érteni normális alatt, írja a portál.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.