2019. október 22., 17:40

Diszkriminatív a fiatal szülőknek járó hosszabb szabadság

Az Emberi Jogi Központ diszkriminatívnak tartja, hogy a 33 évnél fiatalabbaknak is 25 napos szabadság járjon, ha van gyerekük. A módosítást az SNS terjesztette elő, a parlament pedig múlt héten elfogadta. Eddig csak a 33 éven felülieknek járt öthetes szabadság, a fiatalabbaknak négyhetes.

szlovakiai-emberjogi-kozpont.jpg
Fotó: TASR
A szabadság azt a célt szolgálja, hogy a munkavállaló kipihenje magát és feltöltődjön. A gyereket nevelő munkavállalónak előnyöket biztosító törvény diszkriminálja a fiatal gyermektelen munkavállalókat”

- írta állásfoglalásában Katarína Szabová, a központ igazgatója.

Az éves szabadság az alkotmány által garantált jog. „A törvényt módosítani kell a diszkriminálást tiltó előírások és az egyenjogúság elve alapján” - tette hozzá Szabová.

Az Emberi Jogi Központ arra is figyelmeztet, hogy a munkavállaló szabadsághoz való joga a pihenést hivatott garantálni, nem pedig a gyerekneveléssel kapcsolatos feladatok elvégzését. A munka törvénykönyve másfajta előnyöket és jogokat garantál a munkavállaló szülők számára, ezek közé tartozik például a gyed és a gyes.

A családpolitikai intézkedéseket, más, nem diszkrimináló módon kell bevezetni, ilyen például az ún. work-lifebalance családbarát koncepció, amely az egyensúly megteremtésére törekszik a munkavállalás és a gyereknevelés között”

- írta az Emberi Jogi Központ.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.