2019. augusztus 20., 16:47

Diszkriminációnak számít, ha az anyák hamarább mehetnek nyugdíjba?

Azok szlovákiai nők, akik legalább egy gyermeket neveltek fel, hamarább mehetnek nyugdíjba, mint a férfiak - mindezt a pénzügyminisztérium diszkriminációnak, és a nemek közötti megkülönböztetésnek véli, amely ellentmond az Európai Unió jogszabályaival.

nyugdíj, nyugdíjkorhatár

Szlovákiában jelenleg a felső nyugdíjkorhatár 64 év mindkét nem számára. A törvény alól kivételt képeznek az édesanyák. Azok a nők, akik egy gyermeket neveltek fel, jogosultak arra, hogy legkésőbb 63,5 éves korban menjenek nyugdíjba. A két gyermeket nevelő anyák fél évvel hamarabb mehetnek nyugdíjba. Három és több felnevelt gyermek esetén pedig a nyugdíjkorhatár 62,5 év. Mindezt a pénzügyminisztérium a nemek közötti hátrányos megkülönböztetésnek véli.

A férfiak is legyenek jogosultak a nyugdíjkorhatár csökkentésére

A pénzügyminisztérium szerint a nyugdíjkorhatár csökkentését a szülőkre, és minden gyermeket nevelő személyre kellene vonatkoztatni. Fordított esetben diszkriminációról beszélünk, ami ellentétben áll az uniós jogszabályokkal.

A tárca példaként felhozta Lengyelország esetét, aki ellen már jogsértési eljárást is indítottak. A lengyel törvények szerint minden nő, függetlenül attól, hogy nevelt-e gyermeket avagy sem, jogosult korábban nyugdíjba menni mint a férfiak (Lengyelországban a nyugdíjkorhatár 65 év a férfiak, és 60 év a nők számára, amely a jövőben nem fog növekedni).

Noha a parlamentben előterjesztették a társadalombiztosításról szóló törvénymódosítást, amely a gyermeknevelés feltételeit határozza meg (egyben olyan esetekkel foglalkozik, amikor a gyerek nevelésére minkét fél, tehát maga a férfi is jogosult), ugyanakkor a nyugdíjkorhatár esetében csak a nőkre vonatkoznak a kedvezmények – ismertette a pénzügyi tárca.

A törvénymódosítás önmagában - a pénzügyminisztérium szerint - nem elegendő a probléma megoldására, mivel az eredeti törvénytervezet nem számolt a nők és férfiak közötti különbségekkel. Egységes, 64 éves nyugdíjkorhatárról beszélt, amely gyermeknevelés esetén csökkenthető. Majd a törvény végleges változata elismerte az anyák alacsonyabb nyugdíjkorhatárhoz való jogát - hívta fel a figyelmet a következetlenségre a pénzügyminisztérium.  

A munkaügyi minisztérium kitart a törvény mellett

A munkaügyi tárca ismertette, az említett törvénymódosítás célja a gyermekgondozási nyugdíjjogosultság összeegyeztetése az uniós törvényekkel. Habár az alkotmány kizárólag a nőket említi, a törvényt az apákra is vonatkoztatják.

A férfiak esetében tervben van a nyugdíjkorhatár kiigazítása személyes élethelyzetek figyelembevételével. Ilyen például az édesapákra átruházott gyermeknevelés az édesanya halála után.

A tárca kifejtette, ha az édesapáknak nem lenne lehetőségük a nyugdíjkorhatár csökkentésére, az minden bizonnyal szemben állna az uniós törvényekkel. „A törvénymódosítás viszont ezt lehetővé teszi, noha ez a jog elsődlegesen a nőt illeti” – mondta Michal Stuška, a munkaügyi minisztérium szóvivője.

A tárca ugyancsak kiemelte, hogy a kedvezményezéshez nem elegendő pusztán az a tény, hogy a nő a gyermek biológiai anyja. A nők elsődleges előnyeit akkor veszik figyelembe, ha az illető édesanyja nem volt megfosztva a szülői felügyeleti jog gyakorlásától, és gyermekét nem bízta más személy vagy intézmény felügyeletére. A gyermekgondozást olyan személynél is figyelembe veszik, aki örökbefogadott gyermeket, vagy gondázásába helyezett gyermeket nevelt.

A Híd is diszkriminációt említ

A pénzügyminisztérium kifogásairól már értesítették a Smer-SD képviselőit, akik a törvénymódosítás előterjesztői voltak. Ők továbbra is egyetértenek a munkaügyi minisztérium álláspontjával.

A Most-Híd ellenben más véleményen van: „A Híd nem támogatta az említett módosítást és a nyugdíjkorhatár egyenetlen csökkentését” – mondta Debnár Klára, a párt szóvivője.

A nőkre vonatkozó nyugdíjkorhatár csökkentését bírálta a munkaügyi minisztérium államtitkára, Ivan Švejna (Most-Híd) is. Hangsúlyozta, hogy a modern Európa szerint a nemek közötti egyenlőségnek a gyermeknevelésre is vonatkoznia kell. „Nem lehet ugyanis azt mondani, hogy a férfiak nem vesznek benne részt” – tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.