2019. június 27., 15:04

Danko ragaszkodik Lukasenko meghívásához

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke továbbra is ragaszkodik Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök meghívásához a szlovák nemzeti felkelés (sznf) 75. évfordulója alkalmából tartott ünnepségekre.

danko_caputova.jpg
Fotó: TASR

Hozzátette: amennyiben Lukasenko eleget tesz a meghívásnak, Danko a személyes vendégeként fogadja majd őt, vagyis nem a legmagasabb szintű hivatalos látogatásról lesz szó. Erről Tomáš Kostelník, Danko szóvivője tájékoztatott csütörtökön. A házelnök egyben felszólította az állami vezetőket, hogy tartózkodjanak az ünnepség átpolitizálásától.

Danko meggyőződése, hogy a kerek évforduló alkalmából tartott megemlékezésen részt kellene venniük azon országok vezetőinek is, amelyek polgárai „harcoltak a szabadságunkért és kockára tették az életüket, hogy segítsék kiűzni térségünkből a fasizmust.”

„A közjogi méltóságaink feladata lenne megtisztelni ezeket az embereket olyan formában is, hogy meghívják a hazájuk képviselőit” – üzente szóvivőjén keresztül Danko. Hozzátette: Lukasenko esetében a protokoll szempontjából nem egy legmagasabb szintű hivatalos látogatásról lenne szó, a meghívás ugyanis egy konkrét rendezvényre szól.

A szlovák parlament elnöke június elején, fehéroroszországi látogatása során hívta meg Lukasenkót Szlovákiába. Zuzana Čaputová államfő csütörtökön értesítette a fehérorosz elnököt, hogy a meghívás a szlovák nemzeti felkelés (sznf) 75. évfordulójáról való megemlékezésre nem államfői szintről jött. Miroslav Lajčák (Smer-SD-jelölt) külügyminiszter figyelmeztetett: ha Danko az elnök asszony tudta nélkül hívta meg Lukasenkót, diplomáciai baklövést követett el. Emlékeztetett: egy államfőt államfőnek kell meghívnia.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.