Danko felajánlotta Cséfalvay Katalinnak, hogy távozhat a koalícióból

ma7 2019. május 14., 15:34

A szlovák parlament elnöke Andrej Danko (SNS) a plenáris ülésen kérte fel a Most-Híd képviselőjét Katarina Cséfalvayovát, hogy hagyja el a koalíciót, ha annyira akarja. Szemére vetette, hogy a képviselőnek már régóta sok dolog nem tetszik a koalíción belül, de a koalícióban való részvétel előnyeit kihasználja.  Cséfalvay  ezt elutasította, azzal, hogy nem szándékozik teret hagyni különféle szélsőségesek számára.

Fotó: FB
Ha el akarod hagyni a koalíciót, akkor menj, egyszer úgyis elmész

- jegyezte meg Danko, mondván, hogy egyszer már elismerhetne valamit a koalíció lépéseiből.  A parlamenti elnök hangsúlyozta, hogy minden ország felé jó kapcsolatokat szeretne kiépíteni, és úgy véli, ez nem jelenti Szlovákia hozzáállásának, külpolitikai  irányának megváltozását.

Cséfalvay gyakran került ellentétes álláspontra az SNS-szel, elsősorban a FÁK-kal való külpolitikai nézeteikkel kapcsolatban. Kedden Cséfalvay, mint a Nemzeti Tanács Külügyi Bizottságának elnöke bírálta az SNS Oroszországi tapogatózásait, miután rámutatott a vitában, hogy ezzel megkérdőjelezik Szlovákia Európai Unióhoz és a NATO-hoz való kapcsolatrendszerét.

Cséfalvay akkor úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiában az eddigi két évtizedes külpolitikai konszenzus és az alkotmányos tisztviselők nyilatkozatai után meglehetősen dinamikusan jutottunk oda, hogy a politikai spektrumon belül kétségbe vonják az EU és NATO tagságunkat, támadják szövetségesi kötelékeinket és kollektív biztonságunkat, amelyekről önként döntöttünk. Az 1968-as varsói paktum inváziójának megfelelő címkéket ragasztanak a kapcsolatrendszerünkre.

Szerinte a konszenzus felbomlása azt jelenti, hogy a külpolitikai témák egyre inkább a belső politikai verseny tárgyává válnak.

Ez önmagában nem lenne rossz dolog, de sajnos a szélsőségesek és a populisták nézetei eluralkodtak az éterben, és a koktéljukban főznek minket, mint a példabeli békát

- mondta, hozzátéve, hogy a populista hullámot egyre gyakrabban meglovagolják a standard pártok is.

Danko emlékeztetett a Szlovák Köztársaság három legmagasabb közjogi méltóságának, az elnöknek, a kormányfőnek és a parlamenti elnöknek 2017 őszén elfogadott nyilatkozatára, amely szerint Szlovákia jövőjét csak az EU-ban és a NATO-ban látják. Danko megismételte, a nyilatkozatra vonatkozó álláspontjában semmi sem változott.

Válaszul Cséfalvay azt mondta, hogy üdvözöli ezt a hozzáállását, de akkor nem érti, miért akadályozta az SNS a Szlovákia EU-tagságának 15. évfordulójára általa benyújtott nyilatkozat elfogadását.

Nem verem szét a koalíciót. Én vagyok az utolsók egyike, aki még védi és tiszteletben tartja a kormányprogram külpolitikai téziseit. Nem, nem kívánom feladni a posztomat, és elhagyni a koalíciót. Nem adok ezzel teret az extrémistáknak

– tette hozzá a képviselőnő.

Danko ezután Cséfalvayt hibáztatta, mert nem fogadja el mások véleményét. Ő hajlandó ezeket a kérdéseket megvitatni, de a képviselőnő felszólalásával már átlépte a határokat. Danko azt állítja, hogy ha csak az EU tagságról szólt volna a javaslat, akkor az SNS támogatta volna. Egyben rámutatott arra, hogy Cséfalvay Katalin javaslatát még a Koalíciós Tanács sem fogadta el.

Az ügy nem állt meg a kinyilatkozások csatájánál

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke arra kérte Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét, beszéljenek a pártban Cséfalvay Katarina (Most-Híd) plenáris ülésen tett kijelentéseiről" – mondta később a parlament elnöke az újságíróknak.
„Nagyon határozottan megkértem Bugárt, hívjon össze találkozót ezzel kapcsolatosan" - mondta. Hozzátette, néha a koalícióban is különböző vélemények vannak. Ugyanakkor rámutatott, Cséfalvayová többször is kritikus kijelentéseket tett.

1 HOZZÁSZÓLÁS