magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2018. április 25., 13:35

Csökkenő sajtószabadság Szlovákiában

A Riporterek határok nélkül nemzetközi szervezet (RSF) értékelése szerint Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolása óta tíz hellyel hátrább került a sajtószabadság szintje Szlovákiában - jelenleg a 27. helyen áll.

Sajtó
Fotó: pexels.com
A miniszter másként nézi az eredményt

Ľubica Laššáková (Smer-SD) kulturális miniszter szerint azt, hogy a sajtószabadság állapotát mérő rangsorolásban Szlovákia tíz helyet esett vissza, Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása is befolyásolta. 

„Szerepe volt ebben annak a tragikus eseménynek, amely itt történt. Kiemelném viszont, hogy a V4-es országok közül mi állunk a legjobban” – mondta Laššáková. Jelezte, hogy szívesen megnézné a rangsorolás kritériumait. Ugyanakkor nem kérdőjelezi meg a rangsorolást. „Egykori újságíróként és jelenlegi kulturális miniszterként mindig támogatni fogom a szólás- és sajtószabadságot” – jegyezte meg.

Laššáková segítő kezet nyújtana mindenkinek, aki szerint a szólás- és sajtószabadság nincs az elvárt szinten. Emlékeztetett: Továbbra is érvényes a felhívás, mely szerint ha bármelyik újságíró veszélyeztetve érzi magát, akkor azt azonnal jelentenie kell, hogy védelmet kapjon.

Nemzetközi megközelítés

A kormánysemleges szervezet nyugtalanságának adott hangot az EU két országában, Máltán és Szlovákiában elkövetett újságírógyilkosság miatt.

Az RFS főtitkára Christophe Deloire a szervezet jelentésében arra figyelmeztet, hogy az újságírók elleni gyűlölet megnyilvánulásai a legnagyobb fenyegetést jelentik a demokrácia ellen. Az újságírók ellen uszító vezető politikusok felelőssége óriási, mert a tényeken alapuló közvitát a propaganda szintjére terelik.

Az újságírás legitimitásának a megkérdőjelezése egy nagyon veszélyes játék a tűzzel – figyelmeztetett Deloire.

A szervezet szerint világjelenséggé válik a hatalom ellenségeskedése az újságírókkal. Ez nemcsak az autokratikus rendszereket jellemzi, de Európában is terjed. A szervezet utal Robert Fico, korábbi szlovák miniszterelnök kijelentéseire is.

A most közzétett listát Norvégia vezeti, az utolsó helyen pedig Észak-Korea szerepel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.