Csak Radoslav Procházkát választották meg alkotmánybíró-jelöltnek

ma7 | TASR 2019. június 20., 19:35

Titkos szavazással egy alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament csütörtökön. Radoslav Procházka 74 szavazatot kapott. Mivel több jelöltet nem sikerült megválasztani, kedden 17 órakor újabb választási fordulót tartanak.

Fotó: TASR

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt. Az előző államfő, Andrej Kiska néhány bírót már kinevezett, a taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök kijelentette, azután nevezi ki az alkotmánybírókat, ha a parlament mind a hat hiányzó jelöltet megválasztja.

A Smer képviselői részt vesznek az alkotmánybíró-jelöltek választásán
Fico újra elismételte, hogy a megválasztott jelöltek alkotmányjogi panasszal élhetnek, ha Zuzana Čaputová államfő nem nevezi ki őket.
0 HOZZÁSZÓLÁS