Bugár kétszínűsége

Dunajszky Éva 2019. február 12., 10:51

Újabb válság körvonalazódik a kormánykoalíción belül az alkotmánybíró-választás miatt. Robert Ficó terveit ugyanis másik két koalíciós partnere: Bugár Béla és Andrej Danko a nyilvános szavazással megpróbálja kresztülhúzni. A Most-Híd ugyanis nehezményezi, hogy Fico a hátuk mögött Kotlebáékkal tárgyal a támogatásáról.

Fotó: TASR

A Most-Híd elnöke, Bugár Béla már több ízben kijelentette, hogy képviselői nem fognak Fico mellett szavazni, ha viszont titkos szavazásnál Kotlébáék Fico mellett szavaznának, úgy tűnhetne, hogy Bugár és az emberei nem tartották be a szavukat, véli a Denník N napilap, ami árthatna Bugár államfőkampányának. Hétfőn csatlakozott Bugárékhoz Danko is, aki szintén úgy véli, nyilvános szavazás esetén átláthatóbb lenne az alkotmánybíró-választás. Azt állítja azonban, a koalíciót ez a szembenállás nem veszélyezteti, az egyelőre még működik.

A titkos szavazást egyébként a Smer javasolta, és a tipikus, szavazóberendezéseken keresztüli nyílt szavazás Danko szerint sem lehetséges ez esetben, a szavazás tehát szavazólapokon történik majd írásban, ám Danko szerint ezt követően közzétehetnék, ki hogyan szavazott. Most-Híd közeli emberek szerint a párt bizalma a Smerben megbicsaklott, s a helyzet akár koalíciós válságot is okozhat. Ebben a helyzetben akár az is lehetséges, hogy a parlament végül senkit sem szavaz meg, véli a Denník N.

Bugár, a „jófiú”

Dag Daniš, az Aktuality.sk kommentátora szerint Bugár egyszerűen úgy döntött, hogy eljátssza a hőst, aki szembeszáll Ficóval, amihez jobb híján meg is találta az indokot. A portál szerint Bugár az alkotmánybírókról való nyilvános szavazással megpróbál a jófiú szerepében tetszelegni. Csakhogy az indok hamis. A Smer és Kotlebáék közt ugyanis nem volt tárgyalás és megegyezés sem az alkotmánybíró-választásról. A múlt hétvégi tárgyalások az abortusztörvényről folytak, és Kotlebáékkal a Smeren kívül az Egyszerű emberek, az SNS és Kollár pártja is tárgyalt. A Smer képviselői persze, megkérdezték azt is, miként szavaznak majd az alkotmánybíró-jelöltekről, és Kotlebáék megerősítették, hogy senkit (a saját egyetlen jelöltjükön kívül) nem fognak támogatni, pláne nem Ficót.

Ennek ellenére Bugár pártja sajtóközleményben jelentette ki, hogy „megdöbbenéssel figyeli a háttérben zajló különböző taktikai játékokat az egyes politikai pártok közt”. Pedig ha itt valaki taktikai játékot folytat, az maga Bugár Béla, amire két oka is van. Az egyik, hogy a hős szerepébe kerülve belerúgjon Ficóba meg Kotlebába. A másik pedig az, hogy a csúcsjelöltje, Peter Kresák a kirobbant ügynökbotrány miatt egyre inkább veszít a támogatottságából.

Egyébként meg a Most-Híd „megdöbbenésének” említett okai teljességgel felfedik Bugár kétszínűségét. Hiszen a Kotlebáékkal való háttérjátékoknak már korábban egyszer már a tanúi lehettünk, s akkor azoknak maga Bugár is a részese volt. 2018 októberében történt, amikor Fico igyekezett keresztülnyomni az alkotmánymódosítást, hogy az alkotmánybírójelölt-választás során Kiska kihagyható legyen a játékból. Akkor valóban zajlottak háttértárgyalások Kotlebáékkal, pontosabban egyenesen Kotlebával, mégpedig Danko irodájában, Fico és Bugár részvételével. És Bugár akkor szófogadóan be is tartotta a „háttérjátékokat”. Mindenféle nyugtalankodás és megdöbbenés nélkül. A változások akkor csak azért nem mentek keresztül a törvényhozáson, mert Kotlebáék végül visszakoztak.

Azóta persze, nem változott meg Bugár „jelleme”, írja az Aktuality.sk, csak a helyzet. Bugár ugyanis államfőjelölt lett, s nagy a ránehezedő nyomás. Mert ha márciusban csapnivaló lesz az eredménye, a Most-Hídban megerősödnek azok, akik nyugdíjba küldenék. Így aztán Bugárnak egyetlen dolog hihető el csupán, hogy valóban nyugtalan, mert közeledik az elszámolás napja, meg a választási pofonoké, véli az Aktuality.sk.

Hatalmi harc

A Pravda napilap kommentárja szerint viszont a Most-Híd álláspontja a titkos vagy a nyilvános parlamenti szavazást illetően, úgy is olvasható, mint logikus válasz a Smer esetleges elfogadhatatlan parlamenti manővereire. Némely médiumok már koalíciós lázadást emlegetnek, csakhogy az igazság sokkal prózaibb lehet. A nyilvános szavazás ugyanis biztosíték lehet, ami nem engedi a szélsőségesekkel való összefogást, véli a Pravda. S az egész ügy azért van csak terítéken, mert egy konkrét jelölt két kibékíthetetlen táborra osztja a parlamentet, amelyek nem teljesen fedik a koalíciós-ellenzéki megoszlást.

Pedig teljesen mindegy, hogy nyilvános vagy titkos szavazás lesz-e, mert ha a Smer valóban be akarja nyomni Ficót az Alkotmánybíróságra, addig azt nem tudja megtenni, amíg a kulcs ehhez Andrej Kiska kezében lesz, írja a Pravda.

0 HOZZÁSZÓLÁS