Bőséges programkínálat az idei Gombaszögi Nyári Táborban

ma7 | MTI 2019. július 14., 14:58

Színes programokkal már hétfőn, az ünnepélyes zászlófelvonással hivatalosan pedig kedden veszi kezdetét magyar fiatalok - legrégebbi hagyományokra visszatekintő - nyári rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor.

Az idei tábort július 15. és 21. között tartják, régi-új helyszínén a Gömörben lévő Szalóc településhez közeli Gombaszögi völgyben található kempingben, ahová négy évvel ezelőtt költözött át Krasznahorka-váraljáról.

A tábor minden korábbinál bőségesebb programkínálattal várja a látogatókat. A többtucat - főként könnyűzenei és népzenei - fellépő műsora mellett politikai és közéleti témájú előadások egész sora szerepel, a programterv szerint a látogatók több, mint 450 program közül válogathatnak. A közéleti programok túlnyomó többségét idén a tábor közel két tucat társszervezője biztosítja, köztük a Hagyományok Háza, az Esterházy Akadémia és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium és médiacsaládunk. 

"Elsősorban a társszervezőinknek köszönhető, hogy ez a gazdag program megvalósulhat. A központi szervezés az idén elsősorban a zenére és néhány kiemelt közéleti programra összpontosít" - mondta az MTI-nek Orosz Örs, a tábor főszervezője. Hozzátette: az idén több újítással is várják a táborozókat, ezek közül kiemelte a Hagyományok Házával közösen megvalósított projektjüket, a Folkszögletet, amely egy több, mint kétszáz négyzetméteres tánctér.

A tábor ünnepi megnyitóját kedden délelőtt tizenegy órakor tartják, Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke és Orosz Örs, főszervező részvételével. A szervezők szerdára meghívták a táborba az új szlovák köztársasági elnököt, Zuzana Čaputovát is, akivel egy másfél órásra tervezett fórum keretében a a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója beszélget majd.

A csütörtöki közéleti program egyik kiemelt érdeklődésre számot tartó rendezvénye Orbán Balázs a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkárának és Csáky Csongornak, a Rákóczi Szövetség elnökének közös fóruma. A Ma7 médiacsalád sátrában megvalósuló beszélgetés középpontjában a kormány és a civilszféra együttműködése áll majd. Szintén csütörtökön kerül sorra az Új trendek a családpolitikában című pódiumbeszélgetésre, ahol  az EMMI helyettes államtitkára, Beneda Attila, és Zupko Mária felvidéki szakértő mondja majd el, mit is követ a családpolitika és a támogatások lehetőségeit, magyarországi és hazai aspektusból is. Ugyancsak a Ma7 szervezésében pénteken valósul meg "Újraértelmezett honvédelem" címmel egy beszélgetés Németh Szilárd honvédelmi államtitkárral.

Emellett sátorunkban Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Őry Péterrel, az MKP OT elnökével az autonómiáról, mint lehetőségről beszél majd, a magyar nemzetiségű megyealelnök mindennapi munkájáról is többet tudhatunk meg, s a három évtizeddel ezelőtti rendszerváltás eseményeit pedig az akkori politika formálóiként, Deutsch Tamás, Duray Miklós és Berényi József idézik fel. Kiszelly Zoltán elemző az újraformálódó Európáról, Ablonczy Bálint és Hatos Pál a Trianon-trauma feldolgozhatóságáról szól.  Nem maradnak ki a Most-Híd és az MKP szakértőinek politikai ütköztetése sem, de csak azon témákban, ahol a vegyespárt képviselői is elfogadták a meghívást, de két népszerű magyar tévésorozatban is remeklő felvidéki színésszel, Bugár Annával is Száraz Dénessel, valamint a nem "csupán" zenélő Szarka-családdal is találkozhatnak az érdeklődők a Ma7 médiacsalád sátrában. Emellett gazdasági, irodalmi, történelmi és oktatási témákat is körbejárunk, amelyekről majd szöveges és videós beszámolókat is közlünk portálunkon, tehát azok sem maradnak le, akik nem tudnak ellátogatni Gombaszögre.

A táborba érkező többtucat zenei előadó a nagyszínpad mellett két kisebb színpadon lép majd fel. A zenei programból a szervezők kiemelték Majka és Rúzsa Magdi koncertjeit, illetve a szombat esti István, a király előadást, ami a rockopera koncert változata lesz, kevesebb drámai elemmel, de sok színpadi látványelemmel. Ugyancsak a fellépők sorában szerepel még a Leander Kills, a Road, az Intim Torna Illegál, a Bohemian Betyars, az Alvin és a Mókusok, illetve az Anima Sound System is.

A Gombaszögi Nyári Tábor elődrendezvényei több évtizedes múltra tekintenek vissza, a tábort jelenlegi formájában már tizenkettedik éve a szlovákiai magyar egyetemisták egyik szervezete a Diákhálózat és a Sine Metu polgári társulás valósítja meg több más diák szervezettel együttműködve, mások mellett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának, az Emberi Erőforrások minisztériumának, a Bethlen Gábor Alapnak és a szlovák kormánynak a támogatásával.

A rendezvény részletes programja a www.gombaszog.sk honlapon érhető el.

0 HOZZÁSZÓLÁS