2019. október 3., 10:43

Bocsánatkérésre szólították fel Dankót a szakszervezetek "érzéketlen" kijelentései miatt

A Szakszervezetek Szövetségét meglepte Andrej Danko, az SNS és a parlament elnökének nyilatkozata, aki szerdán bírálta a módszert, amellyel a kormány elfogadta a minimálbér emeléséről szóló javaslatot. Danko egyben elnézést kért a nyilvánosságtól az „érzéketlen propaganda” és a szakszervezetek kihasználása miatt.

Andrej Danko
Fotó: TASR

„Sokkolt minket a parlament elnökének reakciója, aki a minimálbér védelmét színjátéknak tartja. Ha valóban így gondolja, elnézést kellene kérnie minden alkalmazottól, de főleg a szakszervezetek tagjaitól, akik részt vettek a kormányhivatal előtti megmozduláson. Az alkalmazottak bármiféle követeléseit támogató nyilvános gyűlés a szakszervezeti munka teljesen normális eszköze” – közölte Martina Nemethová, a KOZ szóvivője.

Danko arról is beszélt, hogy felelőtlenségnek tartja a minimálbér jóváhagyott emelését 520-ról 580 euróra, és feltette a kérdést, hogy ez milyen hatással lesz a költségvetésre és a vállalkozókra.

Egyben bejelentette: levelet küld a szakszervezetek szövetségének. Ugyanolyan szerződést fog kérni tőlük, amilyen a Smer-SD pártnak is van.

Nemethová ezzel kapcsolatban rámutatott: a szakszervezetek a követeléseik érvényesítéséhez partnereket keresnek, elsősorban programbeli egyezések alapján. „Ha az SNS küld egy javaslatot az együttműködési szerződésről, a KOZ illetékes szervei tárgyalni fognak róla. Amennyiben azonban Andrej Danko, a parlament elnöke nem kér bocsánatot a kijelentéséért, miszerint

a szakszervezetekben egyes urak mély kommunizmusban élnek,

nem látjuk indokoltnak, hogy egyáltalán szóba hozzuk az együttműködést” – tette hozzá Nemethová.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.