2019. szeptember 25., 12:21

„Itt az ideje egy ilyen sorsfordító pillanatban összefogni”

Az Összefogás mozgalomnak sikerült három hét alatt összegyűjtenie több mint 17 ezer aláírást. Ma délelőtt a mozgalom képviselői leadták a támogatói íveket és a bejegyzéshez szükséges dokumentumokat a belügyminisztériumban Pozsonyban.

moz.jpg
Médialapozó
Fotó: Radi Anita

Mózes Szabolcs a sajtótájékoztatón elmondta, a magyar választók változást és összefogást akarnak, ezt mutatja a mintegy 18 000 aláírás, amelyet három hét alatt gyűjtötték össze bármiféle fizettet ügynökség nélkül.

Ez egy nagyon fontos jelzés a magyar választók irányába és a magyar politika irányába is. Szükség van mindenki összefogására, hogy elérjük a magyar képviseletet

– mondta Mózes, aki egyben megköszönte a segítségét Orosz Örsnek, aki az aláírásgyűjtést koordinálta.

Orosz Örs elmondta, őket is meglepte az aláírások száma, és az elmúlt napokban szinte felrobbant a postaládájuk. Olyan fizikai személyek, akik eddig a közéletben és politikában nem voltak láthatók, papírt ragadtak, és a környezetükben megpróbáltak minél nagyon számú aláírást összegyűjteni – ismertette. 

Fotó:  Radi Anita

A mozgalomnak számos szimpatizánsa van Dél-Szlovákia minden pontján, ahol legalább 200 településen zajlott az aláírásgyűjtés

– hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az aláírásgyűjtéshez szintén csatlakozott a Csemadok és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, ahonnan mintegy 2 ezer aláírás érkezett. De érkeztek aláírások külföldről, például Brüsszelből is.

Ez is jelzi a projekt társadalmi támogatottságát, ráadásul nem csak a fiatalokat, de az idősebbeket is meg lehetett szólítani – mondta el Orosz Örs. Hangsúlyozta, hogy a terepen szerzett tapasztalatai alapján a felvidéki magyarságnak elege van a választott vezetőik széthúzásából. Itt az ideje egy ilyen sorsfordító pillanatban összefogni. 

Nagy József szerint azok után, hogy mindkét magyar párt elvesztette az esélyt arra, hogy magyar képviselőket küldjön Brüsszelbe, nincs más lehetőség, csak az együttműködés. Egyben sajnálatát fejezte ki, hogy sikertelenül végződtek az MKP és a Most-Híd közötti tárgyalások.

Fotó:  Radi Anita

Nagy elmondta, 

az Összefogás azért alakult, hogy az aktivistáknak és politikusoknak lehetőségük nyíljon egy platformra, amely segít kialakítani és megőrizni a legnagyobb szlovákiai kisebbség parlamenti képviseletét. A magyar kisebbség ugyanis elég nagy közösség ahhoz, hogy megérdemelje a képviseletet a szlovák parlamentben.

Habár a magyar kisebbség számára szintén prioritás a jogállam, a jól működő igazság- és egészségügy, avagy a nyugdíjrendszer Szlovákiában, de mindemellett fontos a kisebbségi jogokért való küzdelem is (a nyelvhasználat, oktatás, kultúra területén), ez pedig elképzelhetetlen magyar képviselők nélkül a parlamentben – mondta Nagy József.

Az MKP nyitott minden civil kezdeményezés és párt irányába

Menyhárt József, az MKP elnöke az Összefogás bejegyeztetését célzó lépésre reagálva az MTI-nek azt mondta: az MKP nyitott minden civil kezdeményezés és párt irányába, amely egy közös magyar lista felállításában gondolkozik, s ezt egyértelművé tették azzal, hogy partnerséget felajánlva megnyitották választási listájukat, amelyen a helyek felét erre a célra ajánlották fel.

Egy magyar lista kell, hogy legyen”

– szögezte le Menyhárt József, hozzátéve: a felvidéki magyaroknak, a közös magyar listán felül a közösséget szolgáló programra is szükségük van.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nemcsak közös megjelenítésre, nem tartalom nélküli üzenetekre van szüksége a felvidéki magyar közösségnek, hanem egy közös nevezőre, egy olyan közös magyar programra, amelyben rögzítik a közösség érdekeit szolgáló lépéseket a következő évekre. Elmondta: az MKP ezzel összefüggésben csütörtökre tárgyalóasztalhoz hívta a felvidéki magyar civil szervezeteket és kisebb politikai pártokat.

moz.jpg
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.