2019. szeptember 27., 18:55

Barátok közt: Danko aggódik, a Most-Híd üdvözli a kórházreformról szóló kormánydöntést

Andrej Danko szerint a kórházak csoportosítására vonatkozó javaslat nem oldja meg a szlovák egészségügy problémáit, ezzel szemben a Most-Híd elégedett a döntéssel.

danko-bugar.jpeg
Fotó: TASR

Andrej Dankót meglepte, hogy

a kormány annak ellenére hagyta jóvá a kórházreformot, hogy az nem kapta meg a Smer-SD politikai támogatását.

Danko szerint az elmúlt négy év alatt semmilyen egészségügyet érintő problémára nem sikerült megoldást találni, nem épülnek kórházak és nem létezik egy állami kórházakat összefogó hálózat sem.

Ellenzem az állami kórházak megszüntetését, és ellenzem azt is, hogy meghátráljunk a magánszektor előtt”

– jelentette ki.

A javaslatot az SNS csak akkor fogja bővebben véleményezni, ha a Smer-SD elnöke, Robert Fico kiáll Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügy-miniszter mellett.

„Ha a Koalíciós Tanács ülésére elhozzák az anyagot, nyilatkozni fogunk. Megdöbbentett, hogy a kormány elfogadta a javaslatot a Smer-SD politikai támogatása nélkül” – jegyezte meg Danko.

A Most-Híd párt üdvözli a kormány kórházak csoportosításával kapcsolatos döntését.

A párt tagjai szerint az SZK állampolgárai színvonalas egészségügyi ellátást érdemelnek, nem pedig azt, hogy az egészségük a választási küzdelem tárgyát képezze.

A csoportosítás hosszú távú folyamat, elindítását nem kellene halogatni. A Hídban azt is fontosnak tartjuk, hogy az egészségügyi miniszter javaslatáról szóló vita során a parlamenti képviselők a szakmai, és ne a politikai eszmecserére helyezzék a hangsúlyt”

– mondta Debnár Klára pártszóvivő.

A kormány pénteken hagyta jóvá az egészségügyi szolgáltatókról szóló törvényt, amelynek célja a kórházak megreformálása. A hírt Peter Pellegrini (Smer-SD) is megerősítette a kormányülés után, és elmondta, a reform végrehajtását több választási ciklusra tervezik. A javaslat célja, hogy a speciális kezeléseket, főleg az invazív és a műtéti beavatkozások bizonyos típusait azokban a kórházakban hajtsák végre, ahol biztosítva vannak az ehhez szükséges feltételek. Ezáltal emelkedhet az egészségügyi ellátás színvonala.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.