Bajban a szlovák hadsereg: nem nagyon van mivel parádézni az SZNF emléknapján

ma7 2019. augusztus 16., 14:41

A Szlovák Nemzeti Felkelés augusztus 29-ei emléknapján katonai felvonulás lesz Besztercebányán. A város nyugalmát masírozó katonák, könnyű és nehéz harci járművek valamint repülőgépek zavarják majd meg. A DenníkN riportja szerint azonban a hadsereg sem lehet túl nyugodt, kapkodva készülnek a bemutatóra, amelyen lehet, fel sem tudnak majd vonultatni minden haditechnikát.

"Látja főtörzs, ennyi hiányzik ahhoz, hogy mindenkit kirúgjak innét!" Fotó: TASR

A védelmi minisztérium közleménye szerint ez egy remek lehetőség lesz arra, hogy jó reklámot csináljanak a szlovák hadügynek, és a fiatalok számára vonzóbbá tegyék a katonai pályát. A baj csak az, lehet fordítva sül majd el a puskacső.

Úgy tűnik, az utolsó pillanatokig toldozzák-foldozzák a haditechnikát, egyik gépből a másikba rakocsgatják az alkatrészeket, szerelnek, és bütykölnek naphosszat. A szárazföldi haderőnembe az utóbbi években alig invesztál a szlovák állam – írja a DenníkN – a géppark szinte teljesen elavult.

Jellemző példa, hogy a parádéra tíz darab T-72-es tankot kellett volna rendbe rakni. Ehhez képest csak négyet sikerült, azokat is úgy, hogy a csehektől kellett hozzájuk alkatrészeket kérni.

Nem találtak a lánctalpakra gumi védőborítást, ezek nélkül gyakorlatilag már másnap aszfaltozhatták volna újra a kerületi székhely főútjait. A lap megszólította a minisztériumot és a vezérkart is, de azok a mai napig nem reagáltak semmit.

A DenníkN szerint a fő probléma ott van, hogy az elavult lassan 30-35 éves tankokat nem hogy alig használták az utóbbi időben, nem is nagyon javították őket, mert egyszerűen nem volt miért.

Hivatalos adatok szerint 22 ilyen típusú tankja van Szlovákiának, ezekből körülbelül 10-14 lehet működőképes. A gond csak az, hogy ezek nagy része is olyan külcsínnel bír, hogy semmi keresnivalójuk egy ilyen parádén.

Nem csak a harckocsizókat érinti érzékenyen a tervezett parádé. A lap információi szerint a légvédelem, a vegyvédelem vagy a tüzérség is hasonló problémákkal küzd. Állandóan változik milyen és mennyi géppel tudnak majd felvonulni augusztus végén.

A tervezett kétezer helyett körülbelül ezerötszáz katona várható Besztercebányára.

Hivatalos adatok szerint mintegy tizenhatezer professzionális katonája lehet az országnak, a lap szerint azonban a valós számok inkább valahol tizenkétezer környékén lehetnek. A minisztérium tehát erősen reménykedhet abban, néhány száz új arcot sikerül megnyerni a fegyveres erők számára. Akár négy darab tankkal is!

Forrás: DenníkN
0 HOZZÁSZÓLÁS