„A magyarok már nem ragaszkodnak gyökereikhez” – dübörög az új szlovák propaganda

Radi Anita 2019. június 13., 12:04

A felvidéki magyaroknak már nem fontosak a gyökereik – állítja a szlovák Sme napilap. Kamerákkal indultak a Dunaszerdahelyi és Komáromi járásba, hogy megtudják, kire szavazott az ottani magyar szavazó, majd nyilvánosságra hozták csúsztatásokkal teli videójukat, amely szlovákok nyilatkozataiból von le komoly következtetéseket.

Fotó: Pixabay

„A fiatal magyar szavazó már szlovák pártokra is szavaz” című szlovák „tényfeltáró” videó abszurd módon egy ógyallai szlovák hölgy nyilatkozatával kezdődik, aki már az elején elmondja, nagyon felháborítják a környéken látható kétnyelvű feliratok. „Sehol a világon nincs ilyen, csak Szlovákiában, hogy a kisebbségnek több joga van, mint nekünk, a szlovák többségnek” – mondja. Ennek a hölgynek magyarellenes nyilatkozatai egyébként végigkísérik az egész videóanyagot (lásd lejjebb).

Ugyancsak nagy teret kap egy Štefan nevezetű, szlovák nemzetiségűként bemutatkozó ógyallai férfi, aki kiemeli, ma a magyaroknak már egyáltalán nem probléma akár szlovák pártokra is szavazni:

Az idősebb, makacs magyarok továbbra is magyar pártokra szavaznak, de a fiatalok már inkább azt nézik, mit kínál az adott párt. Már nem verik annyira a mellüket, hogy nagymagyarok. A fiatal magyar választók nagy része már megértette, hogy Európában élünk”.

A férfi szélsőségesnek (extrémistický) nevezi az MKP-t, míg véleménye szerint a békésebb magyar emberek a Most-Hídra szavaznak. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a szlovákok ezt a kifejezést leginkább Marian Kotleba vezette szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppártjának jellemzésére használják. A szlovákok számára tehát Kotleba és az MKP ugyanolyan „szélsőséges”.

Bugár nem is áruló?

Külön érdekesség, hogy a riportban elhangzik a szlovák férfitől az a nézet is, hogy

Bugárt valójában nem is gondolják a magyarok árulónak.

A szlovákok egyáltalán nem foglalkoznak vele, ahogy a magyarok sem, kivéve a szélsőséges MKP szavazókat – véli a szlovák férfi. A szlovák riporter pedig még egyszer kiemeli, hogy az itteni magyarokat egyáltalán nem érdekli az, hogy Bugár kormányra lépett a Smerrel és az SNS-el.

Szlovákpárti magyarok előnyben

Furcsa hatást kelt továbbá az is, hogy olyan városokban, mint Komárom és Dunaszerdahely, pont olyan személyek kerültek a szlovák riporterek útjába, akik vagy nem tudják értékelni Bugár Béla politikáját, vagy simán szlovákpártiak.

Ilyen az a két komáromi magyar fiatalember, akik nem tudták megmondani, kedvelik-e az ottani magyarok Bugár Bélát avagy sem. Egyetértenek azonban abban, hogy nem gond nekik akár szlovák pártra is szavazni, mert hisz Szlovákiában élünk.

Aztán elhangzik az egyiktől azon kijelentés, hogy

tekintettel Szlovákia gazdasági helyzetére, mindig kevesebb az olyan magyar érzelmű ember Szlovákiában, akinek külön fontos lenne, hogy a szlovák parlamentben magyar pártok képviseljék őket”.

Mindezt mondja úgy, hogy éppen a kormányba lévő szlovák pártok felelősek Dél-Szlovákia évek óta tartó tudatos gazdasági és infrastrukturális leépüléséért.

A magyarok elnyomják a szlovákokat

A szlovák tudósítást újra a magyar gyökerekkel is rendelkező szlovák hölgy monológja zárja, aki elmeséli, magyar iskolába járt, ahol csupa olyan dolgokat tanult, hogy a magyarok voltak ezen a területen az elsők, és a magyarok adtak földeket a szlovákoknak. Minden tankönyv és maguk a tanárok is azt igyekeztek igazolni, hogy a magyarok voltak itt hatalmon felettük.

Aztán minden egycsapásra megváltozott, amikor találkozott szlovák férjével. Ekkor elköltözött Pozsonyban, ahol párszor kinyilvánította a magyar iskolából eltanult véleményét. Szlovák férje ekkor lexikonok és történelemkönyvek tanulmányozása felé terelte, hogy a lány megismerhesse az igazi szlovák történelmet. „Ezek után csalódott voltam” – mondta.

Magyar büszkeségem szó szerint kettéhasadt, hirtelen nem tudtam, hová tartozom, és ki vagyok. Önök el se tudják képzelni, azt a tudatra ébredést”

- nyilatkozta.

A Harabinra-szavazó, és latens Kotleba-szimpatizáns hölgy elmondja, hogy szívesebben szavazott volna inkább a szlovák szélsőségesek elnökére, ám neki még meg kell tanulnia helyesen és visszafogottabban kommunikálni. Majd még azt is elmeséli, hogy a jégkorong-világbajnokság alatt büszkén rótta az ógyallai utcákat a szlovák zászlóval. Bár tudta, hogy ezzel felbosszantja az embereket, de őt ez akkor is boldogsággal töltötte el.

Magyar gyökerei ellenére szíve joga a hölgynek annak érezni magát, aminek csak akarja. Itt inkább az a kérdés, hogy ilyen személyek mit keresnek egy állítólag felvidéki magyar választók politikai beállítottságát feltérképező szlovák riportba?

A videóban ténylegesen magyarként bemutatkozó személyek közül ugyanis szinte egyik sem akart válaszolni a szlovák újságírók kérdéseire,

ők mégis több írást is készítettek arról, hogy a felvidéki magyarok már egyáltalán nem ragaszkodnak gyökereikhez, illetve nemzetiségükhöz, és inkább szlovák pártokra szavaznak.

 A teljes videó:

1 HOZZÁSZÓLÁS