2019. január 20., 11:44

Az összetartozás jegyében évente egyszer Libádon

Ha farsang, akkor itt a Felvidéki Magyar Bál ideje, amelyre az idén is Libádon került sor Retkes János és Ildikó, Zoltai Dániel, valamint Retkes Rebeka szervezésében.  A bál rég kinőtte a Felvidéket és a Kárpát-medence jeles eseményévé vált. Fővédnöke Kövér László a Magyar Országgyűlés elnöke, védnökei Völner Pál a Magyar Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Menyhárt József a Magyar Közösség pártja elnöke.

bal-1-bokor-copy-.jpg
Médialapozó

„22 évvel ezelőtt, amikor dúlt a Mečiar-Slota magyarellenes kormányzás, ütöttek-vágtak minden oldalról, valami nemzetébresztő, a magyarság öntudatát erősítő, összerázó eseményt kellett itt a Felvidéken megteremteni" - kezdi beszélgetésünket Retkes János.

"Mivel a Visegrádi Szent György Lovagrend tagja voltam, jött a közös ötlet, szervezzük meg lovagrend első felvidéki bálját. Meghirdettük, és akkora volt az érdeklődés, hogy nem is tudtunk minden részt venni akaró számára helyet biztosítani a libádi kultúrházban.  A rákövetkező évben már kétszer – pénteken és szombaton is megszerveztük, hogy senkisek se kelljen nemet mondanunk. Ekkor a Visegrádi Szent György Lovagrend úgy gondolta, kinőttük a libádi kultúrtermet, vigyük el a rendezvényt a komáromi sportcsarnokba. A változtatás ötletét átgondolva úgy láttam, így már nem lenne olyan hangulatú és összetételű a bál, mint Libádon. Szétváltunk. Ők elvitték a lovagrendi bált Komáromba, mi maradtunk Libádon Felvidéki Magyar Bál néven."

Ahogy pohárköszöntőjében Kövér László házelnök úr is elmondta, ez már nem a felvidéki magyarok bálja, de a magyarok bálja, amelyet a Felvidéken rendeznek meg.

Az idén 313 vendég bálozott, akiknek 50 fős személyzet biztosította a jó hangulatot és a gasztronómiai élményeket. A bál a magyar és a székely himnusz eléneklésével vette kezdetét Vadkerti Imre előadásában. A rendezvény házigazdája Szilágyi Zoltán volt, vendégszereplők: Vadkerti Imre, Méri Mátyás, Csiba Júlia és a Pósfa zenekar, zenélt az Alfa Show Band és Rikony Sándor /Pepes/ zenekara.

A bál hagyományosan gasztronómiai különlegességekkel is szolgált. Már az előcsarnokban pogácsa és székelypálinka várta az érkezőket, a bálteremben friss mangalicatepertő. A menüt pedig óvári fejedelmi fácánleves, Magyar Rapszódia tál, szürkemarhapörkölt petrezselymes pityókával, madari meggyes-mákos és túrós rétes, felvidéki korhelyleves alkotta. Mindezekhez finom felvidéki borokat, Csíki sört és szikvizet szolgáltak fel.

 

bal-1-bokor-copy-.jpg
+27 kép a galériában
Megosztás
Címkék