2018. május 8., 14:09

Az MKP az Európai Parlamentben készülő kisebbségi jogminimum-jelentésről

A Magyar Közösség Pártja egyelőre nem tudja véleményezni Nagy József (Most-Híd) európai parlamenti képviselő által készített ún. kisebbségi jogminimum-jelentés tervezetét, mivel azt nem mutatták be érdemben, és annak tartalma nem ismert.

Csáky Pál Brüsszel
Fotó: facebook

Általánosságban viszont rögzítették, hogy minden olyan kezdeményezést támogatnak, amelynek célja, hogy az Európai Unió érdemi és hatékony jogi és intézményi garanciákat biztosítson az őshonos kisebbségek identitás-megőrzéséhez.

Az MKP szerint, a fokozatosan megalkotandó uniós jogszabályok minőségére kell helyezni a hangsúlyt, mert Szlovákiában és más uniós tagállamokban ugyanis kiábrándító tapasztalataink vannak az olyan, eredetileg kisebbségvédelmi célú jogszabályokkal, amelyek általános megfogalmazásúak, tartalmuk az adott kisebbségeknek alacsony jogszintet biztosítanak, illetve a gyakorlatban nehezen vagy egyáltalán nem kikényszeríthetők.

Az ilyen jogszabályok nem védik a kisebbségeket, ellenben az egyes tagállamok (pl. Szlovákia) „kirakatjogokként” használják a nemzetközi fórumokon, ezzel semlegesítve a kisebbségek tényleges érdekérvényesítését.  

 Ezért az MKP nem szeretné, ha az európai uniós kisebbségvédelmi sztenderdnek a megalkotásánál az átalányjellegű jogminimum alapján a tagállamok számára csupán megfelelően általános elveket, „célokat” határoznának meg.

Az ilyen elvek használata a hírhedt franciaországi „kisebbségvédelemhez” közelítő uniós kisebbségvédelmi sztenderdet eredményezhet, így a tagállamok a minimumcélokat is a maguk belátása szerint válthatnák konkrét intézkedésekre.

 Az MKP figyelmeztet, hogy mindenképpen el kell kerülni, hogy az uniós kisebbségvédelmi sztenderd a nemzeti kisebbségeket érdekeinek szolgálata helyett bizonyos tagállamok érdekeit szolgáló  „kirakatjogok” gyűjteményeként szülessen meg. És az fokozottan érvényes Szlovákiára is,  ahol még a  konkrét tartalmú belföldi kisebbségi jogok végrehajtását  is nagyon sokszor elszabotálják.

 Az MKP számára világos, hogy az uniós kisebbségvédelmi rendszer kiépítése egy nehéz, összetett és hosszú távú feladat. Ebben a folyamatban a politikai előkészítésnek, a közvetlen „népi” kezdeményezéseknek, a több uniós intézmény egyidejű és több módszerrel folytatott folyamatos „masszírozásának” van jelentősége. Egy, a nemzeti kisebbségeknek valóban megfelelő jogszabály elfogadása már csak ennek az évekig tartó aprómunkának a befejező fejezete, eredménye lenne. Ezért is tartjuk kifejezetten károsnak, ha ennek a folyamatnak a sikeres elemeit egyesek kétes politikai célból becsmérlik, vagy akár konkrét adminisztratív lépéseket tesznek ellenük – mindezt nemzeti kisebbségi helyzetből.

A  folyamatos építkezés a kisebbségvédelemben

 A Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés az Európai Bizottsággal szemben megállta a helyét a luxemburgi bíróságon, és végül több mint 1,3 millió polgár támogatta, jelenleg az Európai Bizottság van lépéskényszerben. A Csáky Pál képviselő által kezdeményezett, az összes frakció által februárban megszavazott kisebbségvédelmi határozat politikai áttörést hozott az Európai Parlamentben. Ezen kívül az évek során sok  más eredmény is született, számos kisebbségi érdekérvényesítő csapatmunkájában. Külön fejezetet jelent a strasbourgi Európa Tanács terepe, az ottani eredmények közvetve hatnak az uniós fórumokra is. Illúzió azonban azt gondolni, hogy az uniós kisebbségvédelem ügye, pl. az Európai Parlament fórumán, a célegyenesnek akár csak a közelébe is ért.

 A politikai munka következő szakaszának első lépéseként Csáky Pál képviselő nagyszabású szakmai konferenciát rendez május 16-án az Európai Parlamentben, amelyen többek között Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ismerteti a Bizottságnak az őshonos kisebbségek védelmével kapcsolatos vízióját.

 Az őshonos nemzeti kisebbségek ügye egy újabb szakaszba jutott, amelynek a komoly részeredmények folytán már van valós tétje: tovább haladni egy használható és stabil uniós kisebbségvédelmi építmény felé, vagy formálisan megpróbálni „átadni” egy félig sem kész, használhatatlan építményt, amely nem a kisebbségek érdekeit szolgálja. Az MKP csak a kisebbségeket ténylegesen szolgálni képes uniós kisebbségvédelmi rendszert tartja az egyetlen értelmes és elfogadható célnak

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.