Az MKP a fiatal családok hatékony támogatását sürgeti

ma7 2019. február 14., 12:42

A vasárnap óta tartó „házasság hete”a család intézményének erősítését, a fiatalok házasodási és gyermekvállalási kedvét, a gyermekekkel való foglalkozást és a magyar közösség építését hivatott népszerűsíteni.

Szimbolikus üzenete van annak, hogy ezen a napon tartotta meg évértékelő beszédét Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor szavai világosan tudatták, hogy a magyar kormány családbarát politikája nem csak üres ígéretek és hangzatos szólamok gyűjteménye – mint Szlovákia szociális kormányának semmitmondó intézkedései –, hanem olyan valós intézkedéscsomag, amely példaértékű, és követendő a környező országok szociális és családpolitikájának alakításánál - állítja Németh Gabriella, az MKP szociális, családpolitikai és egészségügyi alelnöke.

A politikus pozitívan értékeli a magyar miniszterelnök évértékelőjét, különösen annak a családok védelmére és megsegítésére vonatkozó részét. Kiemelten fontosnak tartja a magyar kormány azon törekvéseit, melyekkel a fiatalokat az otthonmaradásra a szülőföldön való boldogulásra ösztönzi, ahogy azt a célkitűzését és erőfeszítését is, amellyel megteremtve a tisztességes megélhetés alapfeltételeit, az eddig elvándorolt fiatalokat hazahívja, visszavárja.

Ugyanakkor keserű szájízzel állapíthatjuk meg, hogy a szlovák kormánynak sajnos csak kozmetikázásra, populista szociális csomagokra, ad hoc intézkedések bevezetésére telik - 

véli Németh Gabriella.

Szlovákiában 0,66 centtel emelik a családi pótlékot, 0,61 centtel növekedik az adóbónusz, minimálisan a szülői hozzájárulás, „büntetik” ha a nagyszülő vigyáz az unokára, mivel a támogatásnak csak a töredékét kapja, az ingyen ebédekkel és üdülési beutalókkal áthárítják az anyagi terheket az önkormányzatokra és a munkaadókra.

A régi rendszerből átmentett ifjúházas kölcsön leporolása és bevezetése csupán szépségtapasz Szlovákia elhibázott családpolitikáján.

A magyar miniszterelnök évértékelőjében bejelentett hét pontos cselekvési terv tovább gondolja a már eddig is hatékony családtámogatási csomagokat, elősegíti az anyák társadalmi megbecsülésének visszaállítását, ösztönzi a házasodási és gyermekvállalási kedvet a fiataloknál, elősegítve ezzel a népszaporulat növekedését.

Az MKP családpolitikusa szerint Magyarország politikája és családsegítő intézkedései, amelyeket az elmúlt 8 éves időszakban vezettek be, már eddig is példaértékűek voltak az EU-ban, de a tengerentúli szakemberek is elismerően nyilatkoztak róla.

Ennek a pozitív hozzáállásnak a kedvező hatásait itt a Felvidéken is érezhetjük és haszonélvezői is vagyunk.

A Köldökzsinór program adta lehetőségeken belül több felvidéki magyar család részesült családtámogatásban, kapta meg az életkezdési támogatást a babakötvényt, vagy – gondolva gyermeke jövőjére – Start számlát nyithatott.

Az ilyen és ehhez hasonló segítséget szlovákiai adófizető polgárokként elsősorban a szlovák kormánytól várnánk - hangsúlyozta Németh.

Meggyőződésem, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjében bejelentett családsegítő intézkedésekre, mint pl. a négygyermekes családanyák teljes adómentessége, a CSOK adta lehetőségek bővítése, a jelzáloghitel részleges átvállalása, de a kedvezményes autóvásárlás biztosítása a nagycsaládosok részére, vagy akár a nagyszülői GYED-re,  igény és fogadókészség volna a Felvidéken is - emelte ki az MKP politikusa.

Az MKP pozitívan értékeli és a szlovák kormány figyelmébe ajánlja a magyar kormány hatékony és célirányos családsegítő intézkedéseket,

amelyek elősegítik a fiatalok családalapítási és gyermekvállalási kedvének növekedését, ami a mai kedvezőtlen demográfiai mutatókat szemlélve. Németh Gabriella szerint hasonló intézkedések Szlovákiában is nagyban hozzájárulnának a népszaporulat érezhető növekedéséhez.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS