2019. április 8., 19:06

Az Európai Parlament történetében először tűzték ki a roma zászlót

Kitűzték a roma zászlót hétfőn az Európai Parlament (EP) egyik épületére a nemzetközi roma nap alkalmából, amire Járóka Lívia fideszes képviselő kezdeményezésére először került sor, először a testület történetében.

romani-flag.jpg
Médialapozó

Az ünnepi rendezvényen Járóka egyebek mellett arról beszélt, hogy mennyire fontos felhívni a figyelmet a romák rossz életkörülményeire és hátrányos helyzetére az Európai Unióban és világszerte.

Az irány jó, de az ütem túl lassú, célzottabb intézkedésekre van szükség - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy még nem történtek meg a kellő strukturális változások az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészségügy, vagy például a digitalizálás és a mezőgazdaság terén.

Az EU-ban élő roma emberek európai állampolgárok, ám emberi jogaik folyamatosan sérülnek, mivel nem kielégítőek az alapvető életkörülményeik. Az európai, nemzeti és regionális cselekvési terveket ki kell egészíteni helyi cselekvési tervekkel

- mondta.

A képviselő felkérte az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy a 2020 utáni közösségi stratégiák proaktív és reaktív intézkedéseket is tartalmazzanak a roma képviselőkkel és civil szervezetekkel folytatott valós, rendszeres konzultációk alapján.

Az Európai Bizottság nyilatkozatot adott ki a nemzetközi roma nap alkalmából, amelyben az integráció támogatására, a diszkrimináció elleni küzdelem fokozására és a gyűlöletbeszéd visszaszorítására szólított fel.

Az EU egy olyan társadalom megteremtéséért küzd, amelyben minden kisebbség számára valóság az egyenlő bánásmód, és ahol a roma közösségek ugyanolyan jogokban és lehetőségekben részesülnek, mint bárki más. Ez a mi identitásunk

- legalább is ezt írták.

romani-flag.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.