2019. május 10., 09:46

Az egész magyar nemzet képviseletében

Az elmúlt választási időszakban az Európai Parlamentben a Fidesz fontos szerepet töltött be az Európai Néppárt frakciójában, a negyedik legerősebb nemzeti képviselet volt. Mivel 2014-ben nemzeti listát állított, mandátumhoz jutott és a frakcióban dolgozott Bocskor Andrea, Tőkés László és Deli Andor is egyes külhoni magyar közösségek képviseletében. Ajánlatot kapott 2014-ben az MKP is, hogy Csáky Pál is szerepeljen a listán, de ezt ő visszautasította. Erről is kérdeztük a felvidéki EP-képviselőt.

201703211901290.Csaky_nagy_vagatlan.jpg

Mi volt az oka a döntésének?

Meg kellett tartani és a jövőben még jobban meg kell erősíteni a felvidéki magyar nemzetileg elkötelezett polgárok politikai közösségét! Az MKP támogatóinak és szimpatizánsainak volt és most is van olyan ereje, hogy saját jogon vigyenek be képviselőt az Európai Parlamentbe. Akkor úgy gondoltam, nem tudnék a szemébe nézni a felvidéki magyaroknak, ha engem magyarországi szavazatok vinnének be az Európa Parlamentbe. A Fidesz ezt elfogadta, biztosítékként Gubik Lászlót indította a listáján, nem befutó helyen. 2019-ben ilyen biztosíték nincs, a Fidesz listáján nem szerepel felvidéki magyar – ezáltal nagyobb az MKP felelőssége. 2014-ben a választási kampány során Orbán Viktor négy miniszterével együtt ellátogatott pozsonyi székházunkba az Magyar Közösség Pártját támogatandó céllal.

A Fidesz-frakció külső tagjává vált a két erdélyi képviselővel, Sógor Csabával és Winkler Gyulával együtt. Elmondhatjuk, hogy nem csak pártjukat, nem csupán külhoni magyar közösségüket, hanem az egész magyar nemzetet képviselték!  Mit jelentett ez a mindennapi munkában? 

Minden frakcióülésre meghívtak minket teljes jogú tagként, megkaptuk a Fidesz belső anyagjait, rendszeresen részt vettünk a Fidesz heti egyeztetésein, és együtt szavaztunk minden egyes alkalommal. Egyszer sem szavaztuk meg tehát a betelepítési kvótákat, felszólalásainkban több alkalommal a Fidesz frakció véleményét tolmácsoltuk mindhárman. Az EP irodaházaiban a képviselők irodái politikai csoportosulások tagjaiként, nemzeti csoportokban voltak elhelyezve. Ez azt jelenti, hogy a szlovákiai hat EPP-s képviselő közül öt egy épületben, ugyanazon az emeleten kapott elhelyezést. Én azt kértem, hogy a Fidesz emeletén legyen az irodám, Sógor Csaba ugyanígy járt el. Az indok az volt, hogy a napi kapcsolattartás minél gördülékenyebb legyen – s ez így jól is működött az elmúlt öt évben. Politikai szempontból főleg Szájer Józseffel tartottam a kapcsolatot, a kisebbségi ügyek kezelésénél Gál Kinga volt a leggyakoribb partnerem. Ennek az együttműködésnek is köszönhetően sikerült megszavaztatni az EP plénumában az őshonos kisebbségek védelméről szóló határozatot! Számos alkalommal vállaltam magamra a parlamenter szerepét is: a politikai feszültségek csökkentése érdekében közvetítettem a Fidesz vezetői és a CDU politikusai között.
Felemelő érzés volt, hogy anyaország és a határon túli nemzetrészek képviselői az Európai Parlamentben közösen szolgálhatták az egész magyar nemzetet! Bízom benne, hogy ez így lesz a jövőben is! 

Megosztás
Címkék