2019. március 30., 16:00

Az államfő nem érti, a koalíció miért csak pár alkotmánybíró-jelöltet kínálna fel neki

Andrej Kiska államfő felszólítja a koalíciót, hogy felelősen válasszanak alkotmánybíró-jelölteket. Emlékeztetett, hogy a koalíciónak minden eszköze megvan ahhoz, hogy teljesen feltöltse az Alkotmánybíróság (AB) létszámát, és hogy ő államfőként kinevezhesse a bíróság elnökét. Nem érti, miért kellene a koalíciónak a választás után csak néhány jelölt nevét az elnök elé terjeszteni, és miért ne választhatnák meg mind a tizennyolcat. Kiska szerint van elegendő magas színvonalat képviselő jelölt.

Kiska elnököt választ
Fotó: Andrej Kiska Facebook oldala

Az államfő arra az információra reagált, miszerint a koalíciós partnerek már közel állnak ahhoz, hogy megegyezzenek a nevekben, de a koalíció csak hat jelöltet készül megválasztani. Ezt követően az államfő kiválaszthatna közülük hármat. Az Alkotmánybíróságon így már hét bíró foglalna helyet, véget vetve ezáltal a jelenlegi bénult állapotnak. A teljes létszámhoz (13) azonban további bírókat is ki kellene nevezni.

Kiska nem érti, miért kellene a koalíciónak csak néhány jelölt nevét az elnök elé terjeszteni, ha 29 jelölt van, akik közül szerinte lehetne elegendőt választani, hiszen többen is magas színvonalat képviselnek.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke pénteken bejelentette: a koalíció többé-kevésbé megállapodott abban, hogyan fog szavazni az alkotmánybíró-választáson. Hozzátette: annyi bírót akarnak választani, hogy az Alkotmánybíróságon visszaálljon a többség, ami Fico szerint sikerülhet is.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy száz százalékosan előre vetíthető, hogy megválasztjuk a 18 jelöltet” – mondta a pártelnök, hozzáfűzve: a koalícióban megvan a politikai akarat felkínálni az elnöknek az alkotmánybíró-jelöltek első csoportját. A Smer-SD továbbra is ragaszkodik a titkos szavazáshoz. Tibor Bernaťák, az SNS és Bastrnák Tibor, a Most-Híd frakcióvezetői megerősítették, hogy közel állnak a koalíción belüli megegyezéshez.

Az aktuális parlamenti ülés programja szerint a képviselők április 3-án kora este fognak szavazni az alkotmánybíró-jelöltekről, az ezzel kapcsolatos vita aznap reggel kezdődik. Az első szavazáson senkit sem választottak meg, így az Alkotmánybíróságon jelenleg csak négy bíró foglal helyet a 13 helyett. Az alkotmánybíró-választás a koalíciós tanács egyik témája volt, a kormánypártok egyelőre nem egyeztek meg. A képviselőknek 18 jelöltet kellene megválasztaniuk, akik közül az államfőnek kellene kinevezi a kilenc új alkotmánybírót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.