2018. november 26., 17:40

Autógumik égnek az ukrán- szlovák határon. A forgalmat blokkolják az ukrán tiltakozók

Az ukrán információk szerint a tüntetésekkel azt szeretnék elérni, hogy az ukrán hatóságok változtassák meg a külföldön regisztrált autók mozgásának korlátozását.

ukran-hatar.jpg
Fotó: Twitter

Az ukrán oldalon tüntetők még a délelőtt folyamán blokkolták a személyautók áthaladását Kisberezna és Ugar (Ubľa), valamint az Ungvár- Felsőnémeti határátkelő ukrán oldalán. Olyan gépkocsivezetők tiltakoznak, akik valamely EU tagországban regisztrált személygépkocsival rendelkeznek.

Erről Klára Baloghová, a nagymihályi regionális Vámhivatal szóvivője tájékoztatott.: "Mai nap 13 órakor a tüntetők eltorlaszolták a Felsőnémeti határátkelőt is. A járművezetők azt szeretnék elérni, hogy Szlovákia irányába a felsőnémeti határátkelőn kívül a többi határátkelőn is elhagyhassák Ukrajnát az EU-ban regisztrált autók".

„A vámhivatal figyelemmel követi a történéseket, és kapcsolatban van az ukrán féllel. De jelen pillanatban nagyon kevés információval rendelkezünk az ukrán állampolgárok tiltakozó megmozdulásáról” – folytatta a szóvivő.

Klára Baloghová szerint a tiltakozás egyelőre nem érinti a teherforgalmat, sem az autóbuszforgalmat, amelyet ideiglenesen áttereltek a teherforgalmi sávba. A gyalogosok átkelése az ugari és a nagyszelmenci határátkelőkön nincs akadályozva.

A szóvivő felhívta a sofőrök figyelmét, hogy aki a közeljövőben Ukrajnába szeretne utazni, mindenképp tájékozódjon a határátkelőkön kialakult helyzetről, például a www.financnasprava.sk oldalán.

A Kárpatinfo. net információi szerint

részlegesen vagy teljesen lezárták november 26-ra virradóra a határátkelőhelyeket Lengyelország, Románia, Szlovákia, Fehéroroszország és Magyarország irányába. A határ menti régiók között egyelőre Kárpátalján a legnyugodtabb a helyzet.

Usztiluh–Zoszin, Rava-Ruszka–Hrebenne, Jagodin–Dorohusk, Sehini–Medyka, Krakovec–Korczowa, Uhrinyiv–Dolhobyczów, Hrusiv–Budomezs, Szmilnica–Kroszcenko ukrán–lengyel átkelőhelyeken; Kisberezna–Ugar ukrán–szlovák; Aknaszlatina–Máramarossziget ukrán–román; Domanove–Mokrani ukrán–fehérorosz és Csap–Záhony ukrán–magyar határátkelőhelyeken tünetnek.

A határőrök elmondása szerint a helyzet az ukrán–lengyel határátkelőkön a legégetőbb.

Az Ukrán Állami Fiskális Szolgálat jelentése szerint november 25-én új szabályok léptek életbe a külföldi rendszámú autók Ukrajnába történő behozatalát illetően. Nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel – magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat belföldön használják.

Hétfő délelőtt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója Ungváron találkozott az autós tüntetések vezetőivel, megígérve nekik, hogy közben jár az ukrán parlamentnél a drasztikus vámtörvények számukra kedvező módosítása érdekében. A megye első embere egyúttal utasította az illetékes kárpátaljai vámparancsnokságot, hogy haladéktalanul engedjék be Ukrajnába a vasárnap hatályba lépett vámszabályok következtében külföldön rekedt autósokat járműveikkel együtt.

A Kárpátalja megyei ügyészség a szeparatizmustól óv

A Kárpátalja megyei ügyészség, rendőrség és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) helyi kirendeltsége hétfőn közösen arra szólította fel az ukrajnai megye lakosait, hogy "ne üljenek fel a közösségi oldalakon és egyes internetes kiadványokban jelenleg újult erővel terjesztett szeparatista felhívásoknak”. 

A közlemény szerint vasárnaptól az egyik közösségi oldalon olyan felhívások láttak napvilágot, hogy

Kárpátalján Ukrajna felé le kell zárni a hágókat, az Európai Unió felé pedig meg kell nyitni a határokat, vagy Ukrajna államhatárát a Kárpátok gerincén húzódó Árpád-vonal mögé kell tolni.

A fals oldalakról terjesztett felszólításokkal "információs háborúba" akarják bevonni a mindig békés és toleráns kárpátaljai lakosokat - adták hírül kárpátaljai hírportálok.

Az SZBU a szakadár felhívások miatt büntetőeljárást kezdeményezett Ukrajna területi egységének megsértése és határainak megváltoztatására irányuló kísérlet címén.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Zoltán Bogoly 2018. 11. 27., k - 08:33
Csak az a baj, hogy a képen látható E373-as út nem Ungvárnál, hanem 300 kilométerre északabbra Yagodinnál van.