Augusztusban várható a hulladéktárolás díját szabályozó törvény előterjesztése

ma7 | TASR 2018. július 19., 17:23

A zöldtárca augusztusban terjeszti elő a hulladéklerakás díjáról szóló törvényjavaslatot. Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter szerint a hulladéklerakás díja az osztályozottság mértékétől fog függeni. Az összeg a következő három évben fokozatosan emelkedne.

Fotó: TASR

A törvényjavaslatot már észrevételezték az egyes tárcák. A miniszter szerint a legtöbb észrevétele a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségének (ZMOS) volt, végül azonban sikerült megegyezni. „Mindannyian tudatosítjuk, hogy a szemétdíj emelése nélkül nem lesz előrelépés a hulladék osztályozása területén” – jegyezte meg. Továbbá arra emlékeztetett, hogy jelenleg a szlovákiai hulladéklerakókban szabadulhatunk meg a legolcsóbban a szeméttől. A törvényjavaslat nem akar fölösleges terheket róni a településekre, ehelyett motiválni akarja ezeket a szemét osztályozására. Ha osztályozni fogják a hulladékot, akkor megtörténhet, hogy még a megemelt szemétdíj mellett is, az eddiginél kevesebbet fognak fizetni.

A jövő az újrahasznosításé

A hulladéklerakókon egy tonna szemét tárolása jelenleg körülbelül 6 euróba kerül. A jövő évtől hét csoportba fogják sorolni a hulladékot az osztályozás mértékétől függően. Kevesebb, mint 10 százalékos osztályozottság esetén 17 euróba fog kerülni egy tonna szemét tárolása. Egy évvel később, 2020-ban, 26 euróba, 2021-ben pedig az összeg további 7 euróval fog emelkedni. A hulladék több mint 60 százalékos osztályozottsága esetében 2019-ben 5 euróba fog kerülni ugyanez, egy évvel később 8 euróba, az ezt követő évben pedig 11 euróba.

Az Eurostat 2016-os adatai szerint Szlovákiában a háztartási hulladék legnagyobb része lerakókon végzi (66 százalék). A szemét 11 százalékát elégetik, és a hulladéknak csupán 23 százalékát hasznosítják újra.

Az Európai Unió újrahasznosítással kapcsolatos céljaival összhangban Szlovákiának 2035-ig 25 százalék alá kell csökkentenie a szemétlerakókra kerülő hulladék arányát, 2040-ig pedig 10 százalék alá. Ezenkívül növelni kell az újrahasznosítás mértékét is. 2025-ig a háztartási hulladék 55 százalékát kell újrahasznosítania az országnak, 2030-ban pedig ennek az aránynak el kellene érnie a 60 százalékot.

0 HOZZÁSZÓLÁS