2019. július 12., 08:20

Čaputová szerint Orbán veszélyt jelent

Zuzana Čaputová szlovák államfő első hivatalos magyarországi látogatása a Denník N napilap szerint a két szomszédos ország elitjei által képviselt eltérő értékekre is rámutatott, amelyeket a szlovák államfő az egyetlen média előtti hivatalos megnyilvánulásában nyíltan meg is nevezett.

Zuzana Čaputová, Áder János
Fotó: TASR

Roman Pataj, a lap kommentátora szerint Szlovákia jó kapcsolatra törekszik Magyarországgal, de ebbe a baráti kritika is beletartozik, amit Čaputová Budapesten el is mondott. A lap szerint a szlovák államfő sajtómegnyilvánulása az udvarias mondatok mellett tele volt Orbán Viktor kormányzási módjára, illetve a demokráciához és az Európai Unióhoz való viszonyára vonatkozó utalásokkal. Bár közvetlenül nem bírálta Orbánt, kijelentései a diplomácia nyelvén egyértelműek voltak, és nyilvánvalóan Magyarország polgáraihoz szóltak. Ugyanez volt érvényes egy nappal korábban is, amikor Pozsonyban a kínai külügyminiszternek az emberi jogok betartásának szükségességéről beszélt a szlovák államfő. Pataj szerint Čaputová két nap alatt – ugyan nagyon diplomatikusan, de egyértelműen – szembehelyezkedett egy létező és egy alakuló diktatúrával.

A Denník N szerint az alapvető kérdés az, hogy a jogos kritika Szlovákia problémás szomszédjával szemben megéri-e a kockázatot, hogy a viszonylag jó viszonyok esetleg rosszabbodnak.

Pataj szerint Magyarországgal jóba kellene és jóba akarunk lenni, a gond csak az, hogy Budapest csak azzal a feltétellel érzi ugyanezt, „ha toleráljuk a jogállamiság eltiprását és a kelet felé való mentális eltolódását, amin Orbán már évek óta dolgozik”. Ezenkívül belülről aláássa az Európai Uniót, pedig ez a legjobb dolog, ami Szlovákiával történhetett. Orbán tehát nemcsak Magyarországot teszi tönkre, hanem végeredményben nekünk is árt, írja a lap, amely szerint Čaputová merészsége azt jelezheti, hogyan nézhetne ki a külpolitikánk, ha a következő parlamenti választás után a Progresszív Szlovákia/Együtt koalíció körüli csapat kerülne hatalomra.

Ez után a hét után sokkal inkább érvényes, mint bármikor máskor, hogy a szlovák külpolitika kettészakadt. Čaputová ellenpólusa Danko, akinek az elszállásait szerencsére a külügyminisztérium a lehetőségeihez mérten korrigálja.

A kisebbségvédő liberális demokrácia

A Pravda napilap szerint Čaputová Budapesten olyan jelzést küldött, hogy éppen a liberális demokrácia, amely minden ember számára egyformán garantálja a jogokat, a legjobb módja a Szlovákia területén élő kisebbségek védelmének is. A napilap szerint azonban a liberális demokrácia nem olyan demokráciát jelent, „amelyet a liberálisok uralnak”. Čaputová Budapesten tehát semmi olyat nem mondott, amiről a többi képviselőnk ne állítaná, hogy a mi érdekünk. Kinek a problémája és végeredményben kinek a kára, ha – tőle eltérően – ezt külföldön többnyire meghagyják maguknak, teszi fel a kérdést a napilap.

A bíráló szavak huszáros kosztümben érkeztek

A Sme napilap szerint figyelemreméltó volt Čaputová öltözéke is Budapesti látogatása során, a huszáros stílusú kosztüm kedves gesztusnak számít a meglátogatott országra nézve. De, ami a lényeg, írja a lap kommentátora, hogy Čaputová egyszerre két Andrej nevű közjogi méltóságunkat – Kiskát és Dankót is leiskolázta.

Elődjének, Andrej Kiskának – akinek üzenetét kétségkívül hordozza és igyekszik kiterjeszteni – megmutatta, hogy a visegrádi országok meglátogatása során lehet kritikus mégis barátságos az ember. Ha Kiska külpolitikáját valamiért joggal bírálták, akkor az a fogatlan visegrádi találkozók miatt volt: a legszembeötlőbb a harmónia a legutolsó prágai látogatása során volt.

A Sme szerint Čaputová Budapesten támogatta azokat az értékeket, amelyek egykoron a visegrádi országokat az unióhoz húzták – ezt jelképezte a Göncz Árpád sírjára elhelyezett csokor –, és elutasította azokat, amelyek ezt a csoportosulást ma kifelé szorítják az unióból. Lám, csak, Danko úr, lehet ezt így is csinálni. Ellátogat Oroszországba – ha már egyszer nem enged ebből – és megtiszteli azokat, akik a demokratikus értékeket képviselik. És nem húz ide tálon kívülieket. Csak hogy ezt akarni is kellene, ugye? – teszi fel a kérdést a Sme kommentátora az oroszbarát Andrej Danko házelnöknek címezve. 

Megosztás
Címkék