2019. november 19., 20:56

Čaputová nem hajlandó kinevezni Jozef Hudákot a Szlovák Nemzeti Bank igazgató-helyettesének

Zuzana Čaputová államfő nem nevezi ki Jozef Hudákot a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) igazgatóhelyettesi posztjára. Erről levélben értesítette Andrej Dankot, a parlament elnökét, a parlament pénzügyi bizottságának tagjait, valamint Peter Pellegrini kormányfőt.

Jozef Hudák
Fotó: TASR

Čaputová szerint Hudák több feltételnek sem felel meg. A parlament még tavaly decemberben hagyta jóvá a kinevezését indítványozó kormányjavaslatot.

Az államfő a levélben rámutatott arra, hogy a javasolt jelölt már az első, törvény által előírt képesítési feltételt sem teljesíti, hiszen nincsen pénzügyes egyetemi végzettsége. Emellett más körülmények is megkérdőjelezik a jelölt alkalmasságát.

Čaputovát az NBS volt igazgatója, Jozef Makúch is arról tájékoztatta, hogy komoly fenntartásai vannak Hudák jelölését illetően. Az államfő szerint az is kizáró ok, hogy Hudák korábban kijelentette: a nemzeti bank igazgatóhelyetteseként indítványozni fogja egy új egészségügyi biztosító létrehozását, amelyet az NBS felügyelne.

Az elnök asszony úgy véli, az efféle kijelentések arról tanúskodnak, hogy a jelölt nincs tisztában a központi bank céljával és feladatával. A levélben hozzáteszi: Hudák utoljára több mint tíz éve töltött be vezető funkciót.

Jobbára a közegészségügy területén tevékenykedett, amelynek az NBS hatásköréhez nincs köze.

Čaputová a levélben rámutat arra is, hogy Hudák korábban a Tatra biztosító nevében egy olyan kedvezőtlen szerződést kötött, amely veszélybe sodorta a biztosító társaság pénzügyi stabilitását.
Hudákot a gazdasági elemzők klubja és az ellenzék is bírálta. A titkos szavazáson a jelen lévő 136 képviselő közül 72 támogatta, 56-an ellene szavaztak, nyolcan tartózkodtak.

Az NBS banki tanácsának hat tagja van, az igazgató, a két igazgatóhelyettes és három másik tag. Hudák kinevezésének elutasításával az egyik igazgatóhelyettesi pozíció továbbra is betöltetlen marad.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!