2019. augusztus 14., 16:41

Čaputová kijelentette, új alkotmánybírókat csak teljes jelöltszám esetén hajlandó kinevezni

Zuzana Čaputová megerősítette, nem hajlandó addig újabb alkotmánybírókat kinevezni, míg a parlament ki nem választja a törvénynek megfelelő számú jelöltet.

caputova-kiska.jpg
Fotó: Archívum

Az elnök asszony úgy számol, a parlament szeptemberi ülésén megnevezi a négy hiányzó jelöltet, így a törvény által előírt 18 jelöltből választhat majd. Az alkotmányra hivatkozva kijelentette:

Az alkotmány világosan kimondja, a megürült helyek duplájának megfelelő számú jelöltből kell választani. Ennek megfelelően kívánok eljárni."

Hozzátette, a szükségesnél egy napnál tovább sem fogja halasztani a dolgot, prioritásnak tekinti, hogy az alkotmánybíróság végre teljes létszámban tudjon működni. Jelenleg a tizenhárom tagú taláros testületben mindössze hét hely foglalt, de további három hely is hamarosan felszabadul, így az ősszel Čaputovának kilenc bírát kell majd kineveznie.

Mindezidáig mindössze ketten jelentkeztek a szeptemberi fordulóra, ráadásul még mindig nincs döntés a kormánykoalíción belül, miként válassza ki jelöltjeit a parlament.

A Most-Híd és a nemzetiek hajlanak a nyilvános szavazásra, a SMER azonban maradna inkább annak titkos formájánál.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.