Čaputová hálás, hogy figyel rá valaki

ma7 | TASR 2019. szeptember 11., 12:16

Zuzana Čaputová államfő üdvözli, hogy a parlament az ő észrevételével együtt fogadta el újra a bírókról szóló törvénymódosítást.

Fotó: TASR

Ennek értelmében megszűnik a bírók szolgálati jogviszonya, amennyiben jelöltként indulnak a parlamenti vagy európai parlamenti választásokon. Erről Martin Strižinec, az államfő szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget szerdán.

Az államfő meggyőződése, hogy az észrevételének köszönhetően megelőzhető a jogi bizonytalanság állapota, ahogy az is, hogy az érintettek esetlegesen panaszbeadvánnyal forduljanak az Alkotmánybírósághoz.

Azt, hogy a bíróknak tilos lesz indulni a választásokon egy politikai párt vagy mozgalom színeiben, helyesnek tartja. Úgy véli, ez összhangban áll a bírói hatalom függetlenségének elvével.

A parlamenti képviselők kedden ismételten elfogadták a bírókról és a bírósági ülnökökről szóló törvénymódosítást. Az államfő korábban megvétózta a jogszabályt, észrevételét a plénum jóváhagyta. A törvény október 15-ével lép hatályba.

A módosítás értelmében a parlamenti vagy európai parlamenti választásokon induló bíróknak automatikusan megszűnik a szolgálati jogviszonyuk. Az erről szóló módosító javaslatot Alojz Baránik (SaS) képviselő fűzte az eredeti, kormány által beterjesztett jogszabályhoz, a képviselők támogatták.

Az államfő egyetértett a törvényben megfogalmazott szándékkal, csupán egy technikai jellegű hiányosságra hívta fel a figyelmet.

Rámutatott, a törvény eredeti szövegéből hiányzik az a kitétel, miszerint a bírói jogviszony megszűnése az elnöknek való kézbesítéssel lép hatályba.

Ennek a kitételnek a hiánya jogi bizonytalanságot eredményezhetett volna, ezért az elnök asszony azt kérte a parlamenttől, hogy a jogszabályba foglalják bele az államfőnek való kézbesítésről szóló rendelkezést.

0 HOZZÁSZÓLÁS