Andruskó vádalkujának jóváhagyását indítványozta az ügyész

ma7 | TASR 2019. október 21., 16:56

Az Andruskó Zoltánnal kötött vádalku jóváhagyását indítványozta hétfőn a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze a bazini Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője.

Fotó: TASR

„Október 21-én terjesztette elő a javaslatot az ügyész a vádalku jóváhagyására A. Zoltánnal, akit különösen súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. A bíró az ügy áttanulmányozása után a törvénnyel összhangban dönt a további lépésekről” - tájékoztatta a TASR-t Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője.

Andruskó Zoltánt azzal gyanúsítják, hogy közvetített Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolásában. A vádalkut a bíróságnak kell jóváhagynia – erősítette meg pénteken Lívia Kňažiková ügyvéd. Hogy milyen büntetés vár rá, arról egyelőre nincs hivatalos információ.

Pénteken Daniel Lipšic, a sértettek ügyvédje azt mondta, az ügy érintettjei abban állapodtak meg, hogy ezt nem teszik közzé. Hozzátette, Andruskó büntetését a büntetési tétel alsó határának több mint harmadával enyhíthetik, mivel kezdettől együttműködött az ügyésszel és a vallomása kulcsfontosságú.

Andruskót és Alena Zs.-t azzal gyanúsítják, hogy a gyilkosság közvetítőjeként szerepeltek a Kuciak-ügyben. További gyanúsított Miroslav M., aki bevallotta, hogy ő lőtt, valamint Sz. Tamás, aki segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. Marian K.-t, aki a televíziós váltók ügyében őrizetben van, a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják.

Andruskó beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel. Marian K. vállalkozó ellen a televíziós váltók ügyében is eljárás folyik. Ellene, valamint Sz. Tamás, Miroslav M. és Alena Zs. ellen vádemelési javaslatot nyújtott be hétfőn az ügyész.

Jan Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért. Andruskó Zoltán vádalkut kötött az ügyésszel, amit a bíróságnak még jóvá kell hagynia.

0 HOZZÁSZÓLÁS