Andrej Kiska Pannonhalmán találkozott Áder Jánossal

ma7 | MTI 2019. április 16., 13:01

Andrej Kiska szlovák államfő kedden a Győr-Moson-Sopron megyei Pannonhalmára utazott, ahol a nap folyamán Áder János magyar köztársasági elnökkel tárgyal.

Fotó: MTI

A két köztársasági elnök kötetlen légkörben találkozott a pannonhalmi bencés apátság területén. A kolostort 996-ban alapították és 1996-ban felvették az UNESCO világörökségi listájára.

Andrej Kiska a megbízatási idejének lejárta előtt búcsúlátogatásokat tesz a legközelebbi partnereknél.

Képgalériánk:
Fotó: MTI

Ez a találkozó sorrendben a második volt az Ausztriai után.

Kiska a találkozó után megjegyezte: „Áder elnök úrral az eltelt öt év alatt valóban jó, őszinte és baráti kapcsolatokat alakítottunk ki. Több tíz találkozót bonyolítottunk le, formálisat is, és kevésbé formálisat is, mint amikor a liptómarai víztározón horgásztunk.”

A mai témák közül kiemelkedett az, hogy marad-e a kontinuitás az új elnöknő beiktatásával. Kiska úgy nyilatkozott, hogy szerinte az új elnökasszony is hasonló értékrendet fog képviselni, amit Áder János megnyugvással vett tudomásul. Kiska azt is elmondta, hogy Áder nagyon megörült annak, amikor beszámolt arról, hogy az újonnan megválasztott elnöknő, a szlovák „ďakujem” után magyarul is mondta, hogy „köszönöm szépen”.

„Ez azt is jelenti, hogy az elnöknőnek különlegesen érdekelt lesz abban, hogy a szomszédos országok között, főleg Magyarországgal való együttműködés jó színvonalon működjön.

Az államfők az elkövetkező euro-parlamenti választásról is beszélgettek. „Kifejeztem a meggyőződésemet, hogy a választás egyik témájának azt kellene tekinteni, hogy amennyiben egy polgár szereti a hazáját, a nemzetét, a régióját, a városát, az sosincs azzal ellentétben, hogy egyben lelkes és meggyőződéses európai legyen.” tette hozzá Kiska, és egyben kifejezte meggyőződését, hogy a választás után Európa erősebbé és stabilabbá válik.

Kiska azt az újságírói kérdést, amely Magyarországnak az európai értékektől való távolodásáról szólt nem kívánta kommentálni. Azt hangsúlyozta, hogy „örül annak, hogy a magyar polgárok világosan látják a helyüket az Európai Unióban.

      

0 HOZZÁSZÓLÁS