2019. november 19., 20:16

Andrej Dankonál elsült a kapanyél: jóformán mindenkit kiosztott a Smerből

Bár a koalíciós szerződés még szeptemberben lejárt, egészen mostanáig kellett várni arra, hogy a kormánypártok úgy istenigazából egymás torkának ugorjanak. Be is futott az első csapás híre, Danko gránáttűzzel köszöntötte az estét és a Smer prominens politikusait.

Andrej Danko
Fotó: TASR

Már a nyitás is megér egy misét. Danko, felszerelve egy született showman eszköztárával, azzal nyitott a sajtótájékoztatón, hogy közölte, a jelenlévő újságírók olyan dolgokat fognak hallani, amik már lassan négy éve nyomják a lelkét.

S lőn!

A parlament elnöke ezúttal nem csak Pellegrinibe, vagy Ladislav Kamenickýbe szállt bele, ahogy tette azt korábban, hanem Robert Fico néhány erős emberébe is. Megtalálta Ján Richtert, a munkaügyi tárca vezetőjét, illetve Ľubomír Vážnýt is, aki a Szociális Biztosító elnöki székét birtokolja.

Mindkettejüket politikai bárdolatlansággal (ha kedves olvasóinknak van megfelelőbb ötlete a chrapúnstvo kifejezésre, kérem, ne tartsák magukban) vádolta meg, amiért elutasítják, hogy már jövő januártól az SNS által keresztülverekedett törvénymódosítás értelmében fizessék ki a nyugdíjasokat.

Teszik mindezt azért, véli Danko, mert nem akarják, hogy az SNS így szerezzen támogatást, értsd bársonyszékre váltható szavazatot a szlovák nyugdíjasok köreiből. A házelnök szerint kétszázötvenezer nyugdíjast rövidít meg ezzel a legnagyobb kormánypárt.

Nem engedem, hogy mindenféle Richterek tönkre tegyék az SNS munkáját. Ha nem fizetik ki ezeket a pénzeket, szerintem még bűncselekményt is elkövetnek.

Amikor már a jelenlévő sajtómunkások azt hitték, Danko végez tirádáival, és végre rátér a "liberálisok" ostorozására, akkor jött csak a java. Néhány Kotlebának címzett, elutasító kijelentés után.

Danko korábban is jelezte már, hogy Pellegrinit, finoman szólva sem értékeli érdemein felül, ezúttal azonban a miniszterelnök szemére vetette azt is, hogy tulajdonképpen benyal a Denník N-nek és hasonszőrű társainak, csak hogy politikai népszerűséget szerezzen.

Sőt, egy kifejezetten személyeskedő megjegyzéssel még a miniszterelnök legendás arcgödröcskéit is a szájára vette az SNS pártvezére.

Danko szerint Pellegrini tulajdonképpen a "jó zsaru" szerepét tölti be, Fico "rossz zsaruja" mellett, majd elküldte a miniszterelnököt Csehországba, ahol az, mondja Danko, sokat tanulhatna Babiš mellett, így hozva "néhány százmilliót az államkasszába".

A miniszterelnök természetesen nem reagált Danko kijelentéseire, szóvivőjén keresztül csak annyit üzent, a házelnök kampányrajtjának tekinti a nyilatkozatot.

Ladislav Kamenický, a pénzügyi tárca vezetője is megkapta a magáét.

Danko könnyelműséggel és lustasággal vádolta meg a szaktárca dolgozóit, majd annak lehetőségét is belengette, hogy a nemzetiek nem szavazzák meg a jövő évi költségvetést.

Az egész tirádában a legviccesebb az, hogy a sajtótájékoztatót tulajdonképpen azért hívta össze Danko, hogy pártja a tavaszi választásokra felállított listáját bemutassa.

Nah, hát ebből végül semmi nem lett!

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!