2019. október 26., 19:03

Alakuló közgyűlést tartott a Jó Választás nevű politikai párt

Tomáš Drucker egykori egészségügyi miniszter, aki tavaly rövid ideig belügyminiszter is volt, majd kilépett a Smer-SD-ből nemrégen egy új pártot alapított Jó Választás (Dobrá voľba) néven, amelynek alakuló közgyűlését szombaton Nagyszombatban tartották.

drucker-dobra-volba.jpg
Médialapozó
Fotó: Tasr

A kongresszus a párt alapítóját elnökké választotta, de mellé öt alelnököt is megválasztott. Talán meglepő, hogy két polgármester is található közöttük. Az egyik Michal Sýkora a Tátra alji Csorba község első embere, aki sok éven át a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának is az elnöke volt, a másik a nagy magyar falu: Udvard szlovák polgármestere Branislav Becík. Alelnök lett a korábban a Sieť, majd a Most-Híd frakciójában ülő, jelenleg független parlamenti képviselő, Katarína Cséfalvayová, továbbá a Rendőrakadémia rektora, Lucia Kurilovská, valamint Radomír Šalitroš menedzser.

A párt elnökségében több ismert személy is helyet kapott. Anna Ghannamová korábban több szerkesztőségben is dolgozott újságíróként, jelenleg a szociális szférában tevékenykedik; Martin Fedor független parlamenti képviselő, aki Cséfalvayovával együtt távozott a Most-Híd frakciójából; Rudolf Kusý Pozsony Új Város polgármestere; Miroslav Kočan az Általános Egészségbiztosító volt vezetője; Zuzana Dolinková, a Járóbeteg Szolgáltatók Szövetségének munkatársa.

Az első képen Tomáš Drucker, a középső képen a párt két alelnöke (alul) Branislav Becík és Michal Sýkora, felül Rudolf Kusý és Martin Fedor, a harmadik képen Marek Maďarič
Kép forrása: Tasr
Az első képen Tomáš Drucker, a középső képen a párt két alelnöke (alul) Branislav Becík és Michal Sýkora, felül Rudolf Kusý és Martin Fedor, a harmadik képen Marek Maďarič

Drucker programbeszédében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a párt vezetőségébe választott személyek az egyes területeken pragmatikus, értelmes és hiteles megoldásokat kínálhatnak Szlovákiának. Úgy vélekedett, hogy ez a csapat, amely egyfajta csúcsképviselete a Jó Választásnak a 2020-as parlamenti választásokon is jól megállja majd a helyét. A következő hetekben bemutatják a választóknak a párt megoldási javaslatait a legfontosabb problémákra és december 1-jéig közzé teszik a választásokon induló jelöltek névsorát is. A párt legfontosabb célkitűzéseinek az erős családpolitikát, a mindenki számára igazságos egészségügyet, az idősekről és fogyatékkal élőkről való méltóságteljes gondoskodást és a működő, tisztességes államot nevezte.

Az oligarchák esetleges támogatását firtató újságírói kérdésre Drucker elmondta, hogy más pártoktól eltérően a Jó Választás garantáltan és átláthatóan tudja igazolni, hogy a pártot a tagságtól kapott kölcsönökből finanszírozzák. Drucker már szeptemberben jelezte, hogy a kölcsönöket visszafizetik, amennyiben a párt átlépi a bejutási küszöböt. A választási kampány kiadásait kb. 700 ezer euróra taksálta. Maga több tízezer eurót kíván befektetni a pártba. A finanszírozást közzé teszik egy átlátható számlán is.

Az alakuló közgyűlésen megjelent Marek Maďarič egykori kulturális miniszter, aki miután kilépett a Smer-SD-ből független képviselőként ül a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsában. Lehetőséget kapott arra is, hogy szóljon a megjelentekhez. Beszédében a társadalom helyzetét és a szlovákiai szociáldemokrácia állapotát elemezte.

drucker-dobra-volba.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék