Alacsonyabb vízállás a Dunán, de hajózni még lehet

2018. augusztus 15., 18:20

A Duna szlovákiai szakaszán, illetve a Magyarországgal és Ausztriával közös határszakaszokon egyelőre nincs korlátozva a hajóközlekedés. A pozsonyi és a komáromi kikötőben viszont jelenleg több hajó is állomásozik arra várva, hogy javuljanak a hajózási körülmények a Duna magyarországi szakaszán. 

Fotó: Csicsay Imre

A hőség és a kevés csapadék miatt alacsony a Duna vízállása, és ez a Duna több szakaszán – Magyarországon, Szerbiában és Németországban - gondot okoz a teherhajóknak.

A hajóparancsnokok kötelesek tájékozódni az aktuális vízállásról a tervezett útszakaszaikon, illetve a hajózást a fennálló körülményekhez kell igazítaniuk. A Szlovák Hajózási és Kikötővállalat (SPaP) arról tájékoztatta a TASR-t, hogy jelenleg több hajókonvoj is állomásozik a Duna magyarországi szakaszán.

A szlovák-magyar határmentén a Dunaremete és Bős között közlekedő komp működéséről is érdeklődtek olvasóink, akik a parttól távolabb látták lehorgonyozva a kompot. Ezzel kapcsolatban a portálunk kérdésére azt a választ kaptuk, hogy a komp jelenleg karbantartás alatt áll, de szombaton már várhatóan újra közlekedik, s kedden még üzemben volt. 

Nézzék meg olvasónk, Csicsay Imre videóját, aki a Duna medvei szakaszánál is felvételt készített, milyen alacsony legnagyobb folyónk vízállása.

És a Magyarországra vezető hídról a kilátás:

„Jelenleg körülbelül 30 cm hiányzik ahhoz, hogy újra elinduljon a hajóforgalom. Hasonlóan nehéz a helyzet a Duna szerbiai szakaszán (az Újvidék előtti területen). Ezen a sekély szakaszon szintén 20-30 centiméternyi víz hiányzik a hajózás újbóli elindításához” – közölte Stanislav Blaško, az SPaP munkatársa. Ennél rosszabb a helyzet a Duna németországi szakaszán. Ott már június 23-tól gondok vannak a hajózással. Jelenleg nem működik a hajóközlekedés.

A vízi teherszállítás jelenleg korlátozott üzemmódban működik. A Németországba, Szerbiába és Romániába tartó áruszállítás leállt. A helyzet a következő egy napon belül biztosan nem fog megváltozni.

0 HOZZÁSZÓLÁS