A tárcavezető mérlegeli az újabb európai uniós bírójelölt-választást

ma7 | TASR 2019. augusztus 14., 10:52

Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter mérlegeli, hogy a szlovák Bírói Tanács újabb jelöltet válasszon az Európai Unió Bíróságának bírói posztjára. Ugyanakkor a luxemburgi bíróság már négy szlovák jelöltet utasított el, és Gál attól tart, hogy most is ez történne.

Ők már megbuktak: Mária Patakyová, Radoslav Procházka, , Ivan Rumana és Michal Kučera Fotó: TASR
Alighanem szükséges lenne megvitatni, hogyan is működik a 255-ös számú bizottság, hogy végre mindenki számára világos legyen, mi alapján minősítenek alkalmatlannak egy-egy jelöltet”

jelentette ki Gál Gábor. Hozzátette, egyes uniós tagállamok és nemzetközi szakértők is osztják ezt a véleményt. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy az eljárás hossza miatt mindez már a következő kormány dolga lesz.

Képgalériánk:
Gál Gábor miniszter Fotó: TASR

Véleménye szerint a negyedik szlovák bírójelölt, Michal Kučera elutasításának okai nem voltak világosak, és Szlovákiát gyaníthatóan diszkriminálták.

Az Európai Unió Bíróságán már 2016 szeptemberében be kellett volna töltenie Szlovákiának egy helyet, de az Európai Tanács brüsszeli tanácsadó testülete egymás után elutasította Mária Patakyová, Radoslav Procházka, Ivan Rumana és végül Michal Kučera kinevezését is.
0 HOZZÁSZÓLÁS