A szlovák külügynek nem tetszik a magyar nemzeti összetartozás éve

ma7 | TASR 2019. június 21., 17:28

A 2020-as esztendő évfordulói alkalmat adnak az elgondolkodásra és a cselekvésre, de nem a „régi sebek feltépéséről” és a „történelmi traumák életben tartásáról” kellene szólniuk, mert ez rontja a jószomszédi kapcsolatokat és gyengíti az egymásba vetett bizalmat.

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Így reagált a szlovák külügyminisztérium arra, hogy a magyar parlament kedden (június 18.) a 2020-as évet a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. 2020-ban Magyarország és a határon túli magyarok a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulójára emlékeznek.

A szlovák külügyminisztérium rámutat, hogy a magyar parlamenti határozatában szerepel az a megállapítás, hogy ma is érezni a hatását a „békediktátum által okozott politikai, gazdasági, jogi és lélektani problémák“ megoldatlanságának.

A szlovák külügyminisztérium állásfoglalása szerint a magyar parlamenti határozat azt a benyomást kelti, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban, így Szlovákiában is, veszélyben vannak a magyar kisebbséghez tartozók, diszkriminálják és megfosztják őket jogaiktól. A szlovák minisztérium ezért leszögezi, hogy a kisebbségekhez tartozók Szlovákia teljes jogú állampolgárai és semmilyen ok nem létezik egy ilyen magyar parlamenti határozat elfogadására. „Amit pedig visszautasítunk, az a nyilatkozatban szereplő 'nemzetiségi közösségek önrendelkezési jogának' támogatása” - folytatódik a szlovák külügyminisztérium állásfoglalása.

A tárca leszögezi, nem vitatja egyetlen ország jogát sem, hogy történelmi eseményekről megemlékezzen meg, azonban egyes történelmi eseményekre az egyes országok eltérő módon tekintenek. „Fontos azonban, hogy ezek a különbségek ne befolyásolják negatívan a mai és a jövőbeni közös együttműködést” - írta a minisztérium. A tárca az együttműködés alapjának tekinti a szlovák-magyar alapszerződést, az EU- és a NATO-tagságot és a visegrádi négyek együttműködését.

1 HOZZÁSZÓLÁS